Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Estland går mot första kvinnliga premiärministern – någonsin

Drygt 60 procent av väljarna röstade i valet.Foto: Epa
Kaja Kallas kan bli första kvinnliga premiärministern.Foto: AP / Copyright 2019 The Associated Press. All righ

Det högerliberala Reformpartiet har vunnit valet i Estland med 29 procent av rösterna.

Det innebär maktskifte – och att landet får sin första kvinnliga premiärminister någonsin i Kaja Kallas.

Samtidigt går det högerpopulistiska partiet Ekre framåt.

Sent på söndagskvällen kom de första rapporterna från parlamentsvalet i Estland och det pekade på vinst för landets högerpartier, skriver TT. 

Det högerliberala Reformpartiet såg redan då ut att få de flesta rösterna, och låg vid midnatt på ett preliminärt resultat på 30,5 procent. Tidigt på måndagsmorgonen var det färdigräknat: Reformpartiet vann valet med 28,8 procent. Det innebär 34 mandat av totalt 101.

Det innebär också att partiledaren Kaja Kallas kan bli landets första kvinnliga premiärminister.

Det högerpopulistiska partiet Ekre ökade samtidigt kraftigt från 8,1 procent i föregående val till 17,8 procent 2019. Ekre blir därmed tredje största parti, efter vinnande Reformpartiet och tvåan Centerpartiet – det socialliberala parti som har styrt Estland de senaste åren – som landade på 23,0 procent av rösterna.

Ingen av de andra partierna vill dock ingå regeringssamarbete med Ekre.

Socialdemokraterna, det enda vänsterpartiet, blir minst i parlamentet med 9,8 procent av rösterna. Det femte partiet som tar plats i parlamentet är konservativa Isamaa, vars valresultat landade på 11,4 procent.

Regeringsbildningen osäker

Valresultatet ser ut att innebära ett maktskifte, även om regeringsbildningen ännu är osäker. Nu väntar förhandlingar.

Högerpopulistiska Ekre har störst stöd på landsbygden, där människor känner att de drabbats hårdast av nedskärningar som gjorts av de två stora partierna Reformpartiet och Centerpartiet, skriver TT. Men eftersom ingen vill ingå i en regering med partiet är dess chanser till regeringsmakt inte särskilt stora, menar experter.

– Ekre har ställt flera villkor för att de ska ta säte i regeringen. Det höjer inte partiets chanser att få mer makt och inflytande, säger journalisten Rain Kooli vid det estniska Rundradiobolaget ERR till TT.

Valdeltagandet låg på 63,1 procent, något lägre än valet 2015 då samma siffra låg på 64,2 procent.

LÄS MER: Estländske skidåkaren träder fram efter dopingskandalen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.