Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högern är segerviss: ”Vi ska skriva historia”

François Fillon tror att hans parti kommer att skriva historia.Foto: Agence/Bestimage / /IBL BEST IMAGE
Väljarstödet för Marine Le Pen går enligt nya mätningar.Foto: Lionel Urman / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Skandalerna till trots, den franska högerns kandidat François Fillon är på frammarsch.

Medan väljarstödet för rivalerna Marine Le Pen och Emmanuel Macron går ner känner den skandalomsusade före detta premiärministern sig segerviss.

– Vi kommer att skriva historia, säger François Fillon, enligt Guardian.

Det har svängt rejält i opinionen inför det franska presidentvalet. I höstas verkade vägen mot presidentposten ligga utstakad för franska högerns kandidat François Fillon. Han framstod som en välartad och ansvarsfull politiker utan några skelett i garderoben. Det kom därför som en chock för många när tidningen Le Canard Enchainé avslöjade att hans fru och barn avlönats med skattepengar trots att de inte arbetat. Skandalen var ett faktum och han rasade i förtroende.

François Fillon: Utsatt för en komplott

François Fillon hävdade att det var hans rivaler och medierna som låg bakom det hela, att han utsatts för en komplott. Han har konsekvent förnekat något fel, men har medgett att han gjort vissa misstag.

– Jag ber er inte att älska mig. Jag ber dig bara att stödja mig, sa François Fillon då enligt Guardian.

Efter skandalerna seglade oberoende kandidaten Emmanuel Macron upp som favorit vid sidan av högerpopulisten Marine Le Pen samtidigt som Jean-Luc Mélenchon på yttersta vänsterkanten samlat allt mer stöd de senaste veckorna.

Med bara ett par dagar kvar till första omgången i presidentvalet blir det allt jämnare mellan kandidaterna.

Le Pen fortsätter att backa

Den franska tidningen Les Échos har varje vecka publicerat opinionsmätningen "Présitrack" i samarbete med OpinionWay och i måndags kom de senaste siffrorna.

De visar att François Fillon fortsätter att knappa in på sina rivaler. Han ökar med en procentenhet till 21 procent samtidigt som rivalen Marine Le Pen backar – igen. Ledaren för Nationella fronton får stöd av 22 procent av väljarna. Samma siffra gäller för Emmanuel Macron.

– Jag har en känsla av att vi kommer att skriva om det manus andra skrivit åt oss... Vi kommer att skriva historia, sa han under ett tal i Lille i tisdags, enligt Guardian.

Jean-Luc Mélenchon fortsätter att skugga topptrion och är nu bara fyra procentenheter bakom täten med sin 18 procent.

Därefter är det ett rejält glapp ner till socialistpartiets kandidat Benoît Hamon som endast får åtta procent av väljarstödet.