Högerextremister samlas på första maj

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Högerextremister gör anspråk på arbetarrörelsens heligaste högtidsdag. De främlingsfientliga Svenskarnas parti och Nationaldemokraterna planerar att demonstrera på första maj.

Nationaldemokraterna planerar möten i Nykvarn, Alingsås, Heby och Södertälje. Svenskarnas parti sökte demonstrationstillstånd på flera platser i landet, men beslutade sig till slut för att anordna en demonstration i Eskilstuna. Det är första gången som en sådan typ av organisation demonstrerar i staden på första maj.

– Såvitt jag vet har vi inte haft några organisationer med koppling till vit makt-rörelsen som demonstrerat i Sörmland på första maj, säger polisens presstalesman Fredrik Wallén.

Räknar med 150

Polisen räknar dock inte med någon anstormning av högerextremister.

– De här organisationerna samlar inte flera hundra deltagare. En grov uppskattning är det kommer mellan 50–150 personer, säger Fredrik Wallén.

Beredskapen är ändå hög eftersom polisen räknar med motdemonstrationer.

Inget nytt

Att högerextremister demonstrerar på första maj är dock inget helt nytt fenomen, enligt författaren Anna-Lena Lodenius, som under många år studerat svensk extremhöger.

– Det har hänt förut. Det är väl ett försök att försöka visa upp sig som en legitim arbetarrörelse, de vill framstå som folkets parti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.