Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högerextremister klagar på valfusk - medveten strategi

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Flera personer från Alternativ för Sverige menar att valfusk ligger bakom partiets dåliga resultat. däribland riksdagskandidaten Joakim Isheden.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
1 / 7

SD nådde inte över 20 procent och högerextrema Alternativ för Sverige och nazistiska NMR var inte i närheten av att knipa några mandat.

Efter valet har missnöjet bubblat i den högerradikala nätsfären - där flera nu försöker sprida bilden av valfusk.

– De började prata redan i vintras om riggade val. Det ligger i hela alt-right-kontexten att misstro systemet, säger Christer Mattsson, expert på naziströrelser vid Segerstedtinstitutet.

Sverigedemokraterna nådde 17,6 procent i riksdagsvalet. Det var en ökning på 4,7 procentenheter från valet 2014 men en bra bit från de nivåer som partiet fått i flera opinionsmätningar – inte minst de cirka 24 procent som partiet noterat i de mindre etablerade opinionsinstitutens nätundersökningar.

För Alternativ för Sverige, vars ledning till stor del består av före detta sverigedemokrater, ser valet ut att bli en besvikelse – långt från riksdagsspärren på fyra procent. Partiet ingår i kategorin "Övriga anmälda partier", i Valmyndighetens preliminära valresultatsredovisning – en kategori som sammanlagt fick en procent av rösterna.

I samma kategori hamnar också nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. NMR ser inte heller ut att nå någon framgång i kommunerna. I Ludvika noterar NMR 1,3 procent av rösterna, vilket inte är tillräckligt för ett kommunalt mandat. Inte heller i Kungälv ser nazisterna ut att nå en plats. I den tredje kommunen där NMR ställer upp, Boden i Norrbotten, har röstfördelningen bland "Övriga anmälda partier" inte specificerats.

Nazisterna: "Uselt val"

På NMR:s sajt Nordfront gick nazistledaren Simon Lindberg ut och konstaterade att de, sett till "hårda siffror", gjort ett "uselt val". Lindberg pekade också på "valfusk" som en förklaring till valmisslyckandet.

Simon Lindberg på torgmöte i under Almedalsveckan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Beskyllningen om valfusk återkommer också bland flera invandringsfientliga sajter. Hatsajten Fria Tider skriver på Twitter:

"Det är möjligt att SD fått några fler procentenheter om det inte vore för valfusk och sossar som står och stirrar på folk som väljer valsedlar i vallokalerna. Men på det stora hela hade det nog inte gjort så stor skillnad."

Sajten Nya Dagbladet skriver:

"Sverigedemokraterna som tippades bli Sveriges största parti fick närmare tio procentenheter lägre än vad flera mätningar visat. Samtidigt inkommer omfattande rapporter om valfusk. Något stämmer inte med svenska valresultatet."

"Valfusk, inte folkets vilja"

Youtubern Angry Foreigner, eller En arg blatte talar som han också kallar sig, skrev på Twitter på valnatten:

"Valresultatet indikerar valfusk, inte folkets vilja. Folk tror perfekta Sverige skulle vara immunt mot korruption, medan USA och Ryssland är värsta dystopierna."

Den islam- och invandringsfientliga aktivisten Ingrid Carlqvist skriver på Twitter:

"Valresultatet avviker så mycket från alla opinionsundersökningar och rapporterna om valfusk är så många att här ligger en helt djurkyrkogård begravd."

Flera personer från Alternativ för Sverige menar att valfusk ligger bakom partiets dåliga resultat. Riksdagskandidaten Joakim Isheden, AfS, skrev på Twitter redan under valdagen:

"Valfusk rapporteras från hela landet. Precis som jag talade om i Kungsträdgården i fredags är det systemet med valsedlar som är den stora boven i dramat. Etablissemanget klamrar sig fast vid den parlamentariska makten genom den inbyggda orättvisan."

William Hahne, andranamn på AfS riksdagslista, kom på Twitter med följande uppmaning under valdagen:

"FÖRJÄVLIGT DETTA! Vi får in rapporter om valfusk från hela landet. Mejla till info@alternativforsverige.se om du misstänker valfusk!"

AfS officiella Twitterkonto skrev i går:

"FULLSTÄNDIG SKANDAL! Valfusk i Rävlanda! Alla valsedlar bortplockade och sopade under bordet. Anmälan är upprättad."

Den förre SD-toppen Erik Almqvist - som fick lämna partiet hösten 2012 efter att Expressen avslöjat hur han uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt och plockat upp ett järnrör under en festkväll sommaren 2010 - har också på Twitter spridit budskapet om valfusk:

"De politiskt tillsatta rösträknarna har valt att betrakta 1,3% av rösterna som "ogiltiga". Gissningsvis har många av @AfS_riks röster hamnat här."

Strategi från högerextremister

Christer Mattsson, forskare och expert på naziströrelser vid Segerstedtinstitutet i Göteborg, har följt den ideologiska argumentationen inför årets val.

– De började prata redan i vintras om riggade val. Det ligger i hela alt-right-kontexten att misstro systemet. Jag tror att det är en genuin misstro. Man tror att allt är riggat. De tror på konspirationsteorier, de är marinerade i de här föreställningarna om att det är en massa makter som styr det här.

Christer Mattsson, forskare och expert på naziströrelser vid Segerstedtinstitutet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

För en gruppering som NMR finns det flera syften att så tvivel om valet - både att skapa misstro mot det demokratiska systemet men också att försöka bortförklara det egna dåliga valresultatet.

– Ju närmare valet man kommer desto mer uppenbart blir det att ledningen för NMR tänker: "Shit, vad har vi dragit i gång egentligen? Hur blev vi en parlamentarisk rörelse plötsligt?"

– Nånstans börjar de inse att man kommer att få reda på hur många de är - och det är de inte så intresserade av. Det har de alltid varit noga med att hålla tyst om. De behöver förklara för sina medlemmar hur det blev på det här sättet - genom att valet är riggat, säger Mattsson.


LÄS MER: Valresultatet 2018 – så har dina grannar röstat


Polisanmäl misstänkt valfusk

Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, säger att de inte följer alla påståenden i sociala medier om valfusk.

– Vi har ingen systematisk bevakning av sociala medier och särskilt inte i dag och i går när vi har väldigt fullt upp med att genomföra val. Däremot så får vi in rapporter och samtal från allmänheten med den här typen av innehåll så jag tror att vi nås av innehållet ändå men inte från sociala medier.

Har det varit mer efter det här valet än valet 2014?

– Det är svårt att säga eftersom valet inte är färdigt. Det går inte att ha nån samlad bedömning jämfört med 2014. Det var mycket klagomål och överklagan 2010 för valadministrationens del, sen minskade det 2014. Var vi hamnar i år vet vi inte.

– De rapporter vi får in är av väldigt olika karaktär. En del är allvarliga påståenden om systematiskt valfusk, systematiska försök att påverka valresultatet i någon riktning, till exempel stöld av valsedlar. Det uppmanar vi alla att polisanmäla, säger Nyqvist och tillägger att det är kommunernas valnämnder som ansvarar för om man upplever sig ha blivit felaktigt behandlad i vallokalen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.