Här syns medborgargardet dra fram i Tumba. Foto: Läsarbild
Här syns medborgargardet dra fram i Tumba. Foto: Läsarbild

Högerextremister drog fram i Tumba

Publicerad

Ett 50-tal personer samlades tidigare under kvällen i Älvsjö.

Enligt uppgifter till Expressen.se rör det sig om ett högerextremistisk gruppering.

Nu uppges de jaga misstänkta våldsverkare på Stockholms gator.

Samlingen skedde tidigare i kväll vid Älvsjömässans stora parkering.

Bilder som Expressen.se har tillgång till visar hur ett antal svartklädda personer grupperade sig vid ett antal fordon.

Enligt uppgifter rör det sig om en gruppering som organiserats bland annat av personer med kopplingar till ett flertal fotbollsfirmor, och som ska ingripa om det blir våldsamt i förorterna under kvällen.

Polisen har tidigare uppgett att de är medvetna om risken för att det kan bildas medborgargarden när oroligheterna pågått en längre tid.

Ska ingå högerextrema

Det har under kvällen kommit ett stort antal rapporter om att det rör sig högerextremister på gatorna i grupp. De kallar sig för ett medborgargarde och har enligt rapporter blivit kontrollerade av polisen vid flera tillfällen, enligt polisens länskommunikationscentral.

Gruppen ska också ha jagat efter personer. Polisen bekräftar att det rört sig grupperingar i Tumba, men säger att de ska ha lämnat platsen och att det har varit lugnt.

Polisen har än så länge inte bekräftat uppgifterna om gruppens tillhörighet.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag