Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högerextremist med i Silvias tyskförening

Under ett medlemsmöte från oktober spelade "Kalla fakta" in Gunnar Edlunds anförande med dold kamera. "In kommer en kolsvart neger klädd i en kritvit kostym" säger han enligt programmet om en musikers uppträdande.
Foto: Sven Lindwall

Här är TV4-programmet "Kalla faktas" nya nazistanklagelser mot drottning Silvia:

Hon har varit Svensk-tyska föreningens beskyddare sedan 1980-talet - i kvällens tv-program bagatelliserar dess tidigare ordförande Gunnar Edlund Förintelsen i en hemlig ljudinspelning. Nu slår drottning Silvias äldre bror Ralf de Toledo Sommerlath tillbaka mot TV4.

- Jag är väldigt förvånad över att de hela tiden försöker, säger han.

"Varje person, även Hitler, ska bedömas efter sina fel och sina förtjänster och inte som ett ondskans monster. Det är ju helt främmande" säger Gunnar Edlund, 83, från Täby, i ett ljudklipp som spelats in av en "Kalla fakta"-reporter som utgett sig för att vara student.

Gunnar Edlund är före detta överläkare och var klinikchef inom geriatrik vid Gärdets och Danderyds sjukhus. Han har också tidigare varit ordförande för Svensk-tyska föreningen och efter ett styrelsebeslut om boken om föreningens hundraårsjubileum tilläts han skriva ett kapitel om föreningens band till Nazi-Tyskland under krigsåren.

Täta band till nazismen

Enligt tv-programmet "Kalla fakta" utelämnades uppgifter om att en rad ledande nazister bjöds hit från Tyskland för att hålla föreläsningar. Programmet har också kartlagt Gunnar Edlunds egen bakgrund som högerextremist.

Historieprofessor Sverker Oredsson säger också i programmet att Svensk-tyska föreningen, även efter krigsslutet, fortsatte att ha täta band till nazismen i Tyskland. Dessutom fick flera personer ur högerextrema SNF styrelseposter i Svensk-tyska föreningen, långt in i modern tid. Gunnar Edlund var exempelvis föreningens ordförande fram till 2004.

- Det hade ju varit ganska naturligt att då i Svensk-tyska föreningen säga att man vill ha en sorts omstart, nu ska vi se till att få en relation med det andra Tyskland i stället, säger Oredsson till TV4.

"Anledning att ompröva"

I programmet har hovet svarat med kommentaren:

"Drottningen står bakom alla människors lika värde och rättigheter samt tar stort avstånd från främlingsfientlighet. Skulle det visa sig att en förenings stadgar, där drottningen är beskyddare, inte är förenliga med drottningens ovan nämnda värderingar, finns det anledning att ompröva beskyddarskapet"

Drottning Silvias äldre bror Ralf de Toledo Sommerlath har flera gånger tidigare kommenterat TV4-granskningarna om familjens uppgivna band till nazismen. I dag säger han:

– Jag är väldigt förvånad över att de hela tiden försöker. De har tidigare försökt säga att min pappa var nazist. Jag vet inte vad de kommer med nästa gång. Jag är ingen nazist, min syster är ingen nazist. Vi har ingenting med det att göra och vi hatar Hitler.

Anders Oxelström, chef för "Kalla fakta" uppger i ett mejl till Expressen:

"Det är viktigt att visa att inte alla delar av det svenska samhället har gjort upp med sitt mörka förflutna. I det här fallet handlar det om en förening med ett välpolerat yttre där den nazianstrukna historien slätas över än i dag, och där nyckelpersoner betvivlar vidden av Förintelsen. Det är en oerhört angelägen granskning, som tyvärr har en kuslig aktualitet med tanke på de vindar som nu blåser på vissa håll i samhället."

Vi har ingen anledning att betvivla Silvias goda vilja. Det vi undrar är helt enkelt om hon känt till att hon beskyddat en förening som har detta förflutna och hur hon ser på den kritik som förs fram mot att föreningen inte tydligare tar avstånd från sin historiska nazikoppling år 2014."

FAKTA

Hösten 2010

"Kalla fakta" berättar att den judiske företagaren Efim Wechlser fått sin fabrik övertagen inför krigsutbrottet. Den som tog över fabriken var drottning Silvias far, Walther Sommerlath.


Hösten 2011
Drottning Silvia presenterar en egen utredning om sin fars förflutna som visar att Efim Wechsler fick hjälp att fly Tyskland. I utbyte mot fabriken fick han landyta i Brasilien som gjorde en flykt möjlig. "Kalla fakta" hävdar att landytans värde inte motsvarar fabrikens.


Hösten 2013
Journalisten Johan Åsard, tidigare chef för "Kalla fakta", utkommer med sin bok "Drottningens hemlighet" och uppger där att hon använt sin ställning i samhället för att utöva påtryckningar mot kritiker och att hon känt till sin fars naziförflutna sedan 1980-talet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.