41-åringen sitter nu anhållen misstänkt för förberedelse till grov mordbrand.41-åringen sitter nu anhållen misstänkt för förberedelse till grov mordbrand.
41-åringen sitter nu anhållen misstänkt för förberedelse till grov mordbrand.
Mannen är hemmahörande i Eskilstuna. Han är tidigare dömd för en rad brott.Mannen är hemmahörande i Eskilstuna. Han är tidigare dömd för en rad brott.
Mannen är hemmahörande i Eskilstuna. Han är tidigare dömd för en rad brott.

Högerextremist greps med molotovcocktails

Publicerad

En 41-årig högerextremist i Eskilstuna greps på söndagsnatten med flera molotovcocktails och någon form av rökbomb i bilen.

Han sitter nu anhållen misstänkt för förberedelse till grov mordbrand.

Mannen är tidigare dömd för att ha angripit personer med utländskt ursprung.

– Det kan hypotetiskt finnas medgärningsmän, säger Lars Franzell, kommissarie vid polisens avdelning för grova brott i Eskilstuna.

Det var vid 03-tiden på natten mellan söndag och måndag som den 41-årige mannen stoppades i Hagnestahill i Eskilstuna. Enligt polisen rörde det sig om en vanlig poliskontroll.

– Det var ett rutinstopp. Då såg vi att han hade massa prylar i bilen som han inte ska ha, säger Lars Franzell, kommissarie vid polisens avdelning för grova brott i Eskilstuna.

Enligt polisens första uppgifter påträffades flera molotovcocktails, knallskott och någon form av rökbomb i bilen.

Det är uppgifter som Lars Franzell dock inte vill bekräfta.

– Det kan hypotetiskt finnas medgärningsmän. Därmed får vi avvakta med vad vi kan lämna ut i det här, säger han.

Mannen är dömd för rasistiskt brott

Mannen har sedan länge kopplingar till högerextrema rörelser. På sociala medier och i diverse forum är han öppen med sina sympatier - bland annat för nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

Mannen är hemmahörande i Eskilstuna. Han är tidigare dömd för en rad brott.

2006 dömdes han till tre månaders fängelse för misshandel. Mannen, som då var 31 år gammal, attackerade personer med utländsk bakgrund vid en badplats utanför Eskilstuna tillsammans med en annan man.

Under rättegången framkom att han velat "rensa samhället" från grupper han inte uppskattade och att motivet bakom attacken varit rasistisk.

Enligt Eskilstuna-Kuriren är mannen också tidigare dömd för olaga hot, våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak.

Polisen: "Vi gör husrannsakan"

Gripandet på söndagsnatten gick lugnt till och under måndagen anhölls mannen. Misstankarna rör förberedelse till grov mordbrand.

– Vi håller på och gör husrannsakan hos den här mannen, säger Lars Franzell.

Har ni några teorier på vad det här skulle användas till?

– Det kan jag inte gå in på i nuläget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag