Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högerextrema kan vinna valet i Österrike

Enligt en opinionsundersökning kan FPÖ:s kandidat Norbert Hofer vinna en knapp seger. Här lägger han sin röst i valet på söndagen.
Foto: Ronald Zak / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexander Van der Bellen, de grönas kandidat.
Foto: Jan Hetfleisch / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Det Österrikiska valet har utvecklats till en riktig rysare där det är extremt jämt mellan kandidaterna. 

Enligt Österrikes inrikesministerium har den högerextrema kandidaten Hofer fått 51,9 procent av rösterna, skriver Sky News. 

Men fortfarande återstår 900 000 poströster som räknas på måndag och får en avgörande betydelse för valutgången.

På söndagskvällen var det fortfarande oklart vem av kandidaterna Hofer och van der Bellen som skulle ta hem segern i det österrikiska valet. 

Enligt Österrikes inrikesministerium har Hofer fått 51,9 procent av rösterna, skriver Sky News.  Men senare kom uppgifter som pekade på att van der Bellen ledde med 3000 röster. 
https://twitter.com/EuropeElects/status/734439675440574464

Han ska leda med 144 000 röster, men fortfarande finns 900 000 poströster kvar att räkna, vilket inte kommer att göras förrän på måndagen. https://twitter.com/EuropeElects/status/734436994709901313

Enligt France24 gör det extremt jämna läget att ett exakt valresultat kan dröja till måndag. 

Med 97 procent av rösterna räknade hade både Norbert Hofer, från högerextrema FPÖ och de grönas kandidat Alexander van der Bellen 50 procent, rapporterar AP. 

Den solklara förloraren i valet ser ut att bli de etablerade partiernas storkoalition – det borgerliga Folkpartiet (ÖVP) och Socialdemokraterna (SPÖ). De två partierna styr landet, mer eller mindre ostört sedan drygt ett halvt århundrade.https://twitter.com/AP/status/734400627179130880


https://twitter.com/carlbildt/status/734402964367015936

I presidentvalets första omgång fick finalisten, den 45-årige ingenjören Norbert Hofer från Österrikes frihetliga parti (FPÖ) 35 procent. 

Den 72-årige professorn Alexander van der Bellen från partiet De Gröna fick 21 procent. Kandidaterna från de styrande partierna stod stumma och förlamade i skamvrån. 

De högerextrema FPÖ:s framgångar beskrivs nu som en tsunami, en blixt från klar himmel och en knockout.

Folkvalda ansågs vara korrupta

I själva verket handlar det mer om ett mångårigt vattenläckage i Österrikes demokratiska system. Redan 2012 ansåg 89 procent av österrikarna i en opinionsundersökning att deras folkvalda var korrupta. Flera korruptionsutredningar har gett dem fog för det – även gentemot extremhögern.

Samregerandet, mellan de Röda (socialdemokraterna) och de Svarta (de konservativa) har bromsat alla ambitiösa reformer, både till höger och till vänster. I det läget har allt fler österrikare börjat tycka att man kan pröva en tredje väg. 

– En seger för FPÖ kommer kanske att bli en välbehövlig elchock för Österrike. Och jag säger det trots att jag kommer från ett annat parti, sa den liberale parlamentarikern Christophe Vavrik i söndags morse till radiostationen France-Info. 

En av dem blir Österrikes president

Namn: Norbert Hofer, 45 år.

Parti: Österrikes frihetliga parti

Bakgrund: flygplansingenjör

Profil: Välpolerad, välartikulerad. Personlig vän och rådgivare åt FPÖ:s ledare, Hans-Christian Strache. Går med käpp efter en olycka under skärmflygning. Har som uppdrag att ge ett mjukt ansikte åt extremhögern. Men hävdar att islam har ingen plats i Österrike. Han har också sagt att han ibland bär en Glock-pistol. Jag älskar att skjuta.

Namn: Alexander van der Bellen, 72 år

Parti: De Gröna

Bakgrund: ekonomiprofessor

Profil: Har under sin karriär ofta varit lite av frifräsare. Ständigt lugn. Har en stram för att inte säga en sträng framtoning som en rektor i en gammal Bergman-film. Tvekar inte att göra sekundlånga pauser innan han svarar på frågor i tv. 72-åringens hälsotillstånd har väckt frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.