Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högerextrem podcast beskrivs som en ”familjevänlig show”

Christoffer Dulny ligger bakom podcasten ”Vita pillret”. Foto: SVEN LINDWALL
Podcasten publiceras på spotify. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Podcasten ”Vita pillret” ligger på Spotify och beskrivs som en ”familjevänlig show med borgerlig grundsyn”. 

Men enligt Expo är grundarna del av den högerextrema rörelsen, säger man till DN

– Det är en podcast som drivs av Nordisk alternativhöger, som försöker vara en sorts pr-byrå för vit makt-miljön, säger Jonathan Leman på Expo.

”En familjevänlig show med en borgerlig grundsyn”. Så beskrivs podcasten ”Vita pillret” som publiceras på Spotify – men i själva verket är podcasten fylld av hatiskt och antisemitiskt innehåll, skriver DN. 

Det är tidigare SD-toppen Christoffer Dulny och redaktören Daniel Friberg som ligger bakom podcasten. De bildade tillsammans 2017 organisationen ”Nordisk alternativhöger”. 

Tidigare SD-toppen tvingades avgå

Christoffer Dulny satt tidigare i riksdagen för Sverigedemokraterna, men tvingades lämna sin plats 2014 efter att Expressen avslöjat att han skrivit flera rasistiska inlägg som han publicerat på sajten Avpixlat [i dag Samhällsnytt, reds anm]. 

”Invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera, köra fulsälj, hetsa etc”, skrev Dulny under falskt namn på Avpixlat, bland annat. 

Christoffer Dulny fick avgå från sin riksdagsplats efter Expressens avslöjande om hans inlägg på Avpixlat. Foto: ROGER VIKSTRÖM

LÄS MER: Här är SD-toppens inlägg på hatsajten 

Daniel Friberg är en central person inom den svenska högerextremismen och har drivit en rad medieprojekt, bland annat förlaget Arktos och tankesmedjan Motpol.  

– Dulny har donerat pengar till Nordiska motståndsrörelsen och i somras arrangerade Nordisk alternativhöger ett seminarium i Almedalen och bjöd in NMR, säger Jonathan Leman på Expo till Dagens Nyheter. 

SD markerade tidigare avstånd mot Daniel Friberg och hans publikationer ett flertal gånger, men Expressen kunde 2017 avslöja att partiet tagit hjälp av Friberg, bland annat i sin kamp mot tidigare SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne som senare uteslöts ur partiet.

LÄS MER: SD tog hjälp av nyfascisten Daniel Friberg 

”Man tar nazistiska NMR i försvar”

Några exempel på rubriker på poddavsnitten är ”Judar och humor”, ”fascism för sköna snubbar”, ”kurd och kränkt” och ”det våras för en nordisk front”, skriver DN.

– Man tar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i försvar, den beskrivs som en allierad. Anhängare som har valt Hitlerhälsningar som användarnamn tackas för sina donationer. I fjol talade en gäst om att ”vi måste vara de som går in i Rosenbad med automatkarbiner”, säger Leman till tidningen.

DN har sökt podcastens grundare som inte vill ställa upp på några frågor. 

Både DN och Expressen har sökt Spotify.