Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högerextrem konferens i Stockholm ställs in

Högerextremisten Richard Spencer ställer in sin resa till Sverige.
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN
Richard Spencer var ledare av demonstrationerna i amerikanska Charlottesville i augusti 2017.
Foto: ALBIN LOHR-JONES / POLARIS POLARIS IMAGES

En högerextrem konferens som skulle hållas i Stockholm på lördag ställs nu in.

Skälet är att den högerextremistiske huvudtalaren Richard Spencer ställt in sin resa till Sverige.

Enligt uttalande från organisatören kan Spencer riskera att "bannlysas" av myndigheter i Europa.

Den återkommande konferensen "Identitär idé" är en del av den identitära rörelsens försök att få ett större genomslag för högerextrema tankar.

I år skulle bli det tionde för konferensen, som skulle hållas klockan 13 på lördag i Stockholm. Men nu meddelar organisatören Daniel Friberg via bokförlaget Arktos hemsida att konferensen ställs in, som flera svenska medier rapporterat om.

LÄS MER: Amerikanska högerextremister inspirerades av svenska nazister

"Beslutat att ställa in sin resa"

På måndagen stoppades biljettförsäljningen. 

Huvudtalaren Richard Spencer – ordförande i den amerikanska högerextrema organisationen National Policy Institute och ledare av demonstrationerna i amerikanska Charlottesville i augusti 2017 – har ställt in sin medverkan.

”Sedan det polska utrikesministeriet indirekt hotat att bannlysa Richard Spencer om han deltar i den kommande konferensen i Warszawa och fått liknande indikationer från svenska myndigheter, för att inte tala om den omfattande kampanjen för att hindra oss från att hyra lokaler i Stockholmsområdet, så har Richard Spencer beslutat att ställa in sin resa till Europa", står det på Arktos hemsida.

"Därför ställs konferensen i Stockholm in.”

LÄS MER: Svenska högerextremister på våldsamma vitmaktmötet i USA

Har citerat nazistpropaganda

Efter att ha deporterats från Budapest 2014, sedan han försökt organisera en högerextrem konferens, har Richard Spencer inte varit i Europa på tre år. Efter deportationen fick han ett treårigt inreseförbud till Schengen-området.

Han är nu strategisk rådgivare för Nordisk alternativhöger och har vid ett möte i Washington förra året citerat nazistpropaganda på tyska och sedan ropat "hell Trump, hell vårt folk, hell seger".

När Expressen ringer Daniel Friberg för en kommentar ber han om att få frågorna via mejl och avslutar sedan samtalet. När han svarar hänvisar han till uttalandet på sajten.

På frågan om varför han bjudit in en huvudtalare som öppet citerat nazistpropaganda svarar Friberg att reportern saknar humor.

"Försök gärna vara mer sansade och opartiska om ni vill ha möjlighet att göra intervjuer med oss i framtiden", svarar han.

I stället för konferensen som var planerad att hållas i Stockholm ska några av de bokade talarna att medverka i ett "mindre, informellt möte".

Hur kommer det mindre, informella mötet se ut?

"Det kommer vi att rapportera om efteråt", svarar Daniel Friberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.