Högerblocket splittrat – L redo göra upp med S

Magdalena Andersson.
Foto: DUYGU GETIREN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Premium: Högerblocket är splittrat i synen på den nya enpartiregeringen Magdalena Andersson ska bilda. Moderaterna dömer ut S chanser att driva igenom politik och ser små möjligheter att göra upp. 

Men i Liberalerna gör man en annan bedömning – och menar att breda uppgörelser med S underlättas nu när Miljöpartiet hoppar av. 

– Vi är valda för att samarbeta, ibland får man kompromissa för att driva Sverige framåt, säger Liberalernas gruppledare Johan Pehrson.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

På måndagen valdes Magdalena Andersson till statsminister igen – den här gången utan Miljöpartiet i regeringen. Det innebär att hon för första gången på femton år ska leda en enpartiregering bestående av enbart Socialdemokraterna.

Att Magdalena Andersson tillträder utan vare sig ett fungerande budgetsamarbete eller några som helst garantier om att få igenom sin politik gör hennes regering historiskt svag. 

Eftersom de partier som på måndagen röstade fram henne, S, V, MP och C, inte kan enas, är högeroppositionen med M, KD och SD riksdagens största konstellation – vilket förra veckans budgetomröstning visade då oppositionen vann.

Inom S är det dock få som tycks sörja MP:s avhopp. Många ser tvärtom bättre möjligheter att söka stöd och samarbete i riksdagen nu när MP hoppat av. Förhoppningen är att man ska kunna göra upp i riksdagen med hoppande majoriteter till både höger och vänster, i likhet med den danska S-regeringen.

Oklart förhållande till SD

I samband med statsministeromröstningen sa Magdalena Andersson att hon kommer försöka samarbeta med de partier som är villiga att diskutera sakfrågor och ”lösa Sveriges problem”.

– Jag utesluter inte samarbete med de partier som röstade rött i dag. Men givetvis kommer vi inte att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger hon. 

Hur hon tänker förhålla sig till SD är dock oklart. Hon valde själv att ta upp samtalen under coronakrisen – där SD ingick – som ett gott exempel på samarbeten. Men säger samtidigt nej till att göra upp med SD.

– Under coronakrisen har vi samarbetat väldigt väl i riksdagen med många olika partier, det kanske vi glömmer bort just nu. Det finns också en sådan tradition i Sverige.

Hur ser du på möjligheten att göra upp med Moderaterna och övriga högeroppositionen?

– Är det så att man vill diskutera enskilda sakfrågor så finns naturligtvis möjligheter, om man inte nu stoppar det för att man absolut inte vill diskutera med oss om inte Sverigedemokraterna får vara med, säger Magdalena Andersson.

M och KD skeptiska

Ulf Kristersson är skeptisk till möjligheterna att göra upp med den nya S-regeringen, och ser i stället framför sig att M, KD och SD kommer att försöka köra över regeringen – som man gjorde i budgetomröstningen förra veckan. 

– Kan vi samla majoriteter och fatta skarpa beslut i riksdagen så är det värt väldigt mycket mer – både för Sverige och för vår del – än att försöka övertyga Socialdemokraterna att bortse från sitt eget regeringsunderlag. Det tror inte jag på, säger M-ledaren.

Tidigare har MP ofta pekats ut som ett hinder för uppgörelser med regeringen, men både M och KD tonar nu ner betydelsen av att MP har lämnat regeringen.

– S har varit ytterst ansvariga medan MP har varit den juniora partnern. Det kanske finns socialdemokrater som tycker att det blir mer lättarbetat nu, men man ska veta att boven i svensk politik de senaste åren har varit S och inte MP, säger KD-ledaren Ebba Busch.

C och L positiva

Liberalerna ser däremot mer positivt på uppgörelser med den socialdemokratiska enpartiregeringen och menar att det blir betydligt lättare när MP står utanför.

– Jag tror att den här regeringen på sin korta tid kan manövrera bättre för att söka nödvändigt stöd i riksdagen för de reformer man eventuellt vill sätta i gång med, säger gruppledaren Johan Pehrson.

– Mycket talar för att det är lättare att manövrera en regering som inte behöver förhandla så kraftfullt internt först. Nu får de i stället förhandla i riksdagens utskott.

Är det aktuellt att göra upp med S om de kommer med villkoret att SD inte får vara med?

– Det har jag så svårt att tänka mig. Socialdemokraterna verkar numera kunna prata med alla partier, deras ungdomsförbund ser gärna att man pratar pensioner med SD, deras fackförbund LO vill också gärna prata med SD. Den där tiden känns allt mer överspelad, säger Johan Pehrson.

Centerledaren Annie Lööf välkomnar också att det nu blir en enpartiregering.

– Jag tror det innebär stora möjligheter att föra samtal i den breda politiska mitten. Ska Socialdemokraterna få igenom politik krävs det att de har bra samtal med oss, Miljöpartiet men också med våra allianskollegor.

Är det fördelar att det bara är ett parti i regeringen?

– Jag tror det är enklare om man sitter som en enpartiregering att föra förhandlingar med flera partier och det har varit låsningar i vissa frågor mellan S och MP de senaste åren som jag tror kan underlättas, säger Annie Lööf.

Magdalena Anderssons svar till Expressens reporter: ”Man kan ju tänka lite annorlunda”

När budgetfrågan kommer på tal så menar Andersson (S) att man kan ju tänka annorlunda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Skräcken inifrån Playboy Mansion: ”Avskyvärt”

Premium: Ny dokumentär avslöjar hemligheterna: ”Ville ha mer och mer”

Leif Inge var ofrivilligt oskuld i mer än 35 år

Premium: Kände skam och utanförskap: ”Självkänslan var i botten” • Plötsliga vändningen

Fredrik Belfrages kritik mot SVT: ”Fatalt misstag”

Premium: Dramatiska samtalet kvällen Palme sköts • Livet i dag • Orden om Lennart Hyland