Ärendet betraktas som mycket känsligt inom Must. Officeren har arbetat vid en avdelning som bland annat genom hemliga operationer ska avslöja hur ryska militära underrättelsetjänstens agenter arbetar i Sverige. Officerens uppgift har varit att ta fram kvalificerad information om det ryska hotet mot Försvarsmakten, enligt flera källor.
Gunnar Karlsons krav att officeren ska avskedas skickades till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd i december. Han klargör i en skrivelse att Must helt saknar förtroende för officeren. I anmälan uppger Karlson att officeren ska ha ringt samtal som uppfattats som hotfulla till andra anställda på Must och deras familjer. Officeren anklagas också för att ha framfört hot i sms.
Enligt uppgifter till Expressen har hoten utformats på ett sätt så att de misstänkts komma från rysk underrättelsetjänst.
Bedöms inte som pålitlig
Musts ledning beslöt dessutom i höstas att officeren inte längre bedöms som pålitlig för att få ta del av hemliga handlingar. Det innebär att officeren inte får vistas på sin arbetsplats trots att frågan om avsked ännu inte avgjorts av Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.
Martin Bissmarck, biträdande säkerhetschef på Must, vill inte tala om vilken befattning den anställde haft men bekräftar att Musts ledning, på grund av det inträffade, saknar förtroende för den anställde och genom personalansvarsnämnden vill pröva frågan om att skilja denne från sin anställning i Försvarsmakten. Han vill inte heller berätta något om de hot som riktats mot anställda.
Pågår det en utredning på Must om den här personen och hur denne skött sitt arbete?
- Det är väl en naturlig konsekvens av allt det här att man gör den här typen av utredningar eller undersökningar, säger Martin Bissmarck.
Den interna utredningen på Must är enligt Expressens uppgifter omfattande. Must undersöker bland annat om officeren också kan ha skrivit falska rapporter och analyser om ryska hot mot Sverige.
Gunnar Karlsons misstroendeförklaring mot den tidigare så betrodde officeren skickades till personalansvarsnämnd cirka två månader efter att Säkerhetspolisen hämtat personen till förhör. Officeren var vid den här tidpunkten placerad på en hemlig befattning på FRA, Försvarets radioanstalt.
Var misstänkt för brott
I ärendets inledningsskede riktades även brottsmisstankarna mot officeren. Dessa hemligstämplades med motiveringen att utredningen gällde rikets säkerhet, men enligt Expressens uppgifter gällde det misstanke om spionage. Personen utreddes också av åklagaren som misstänkt för de hot som riktats mot anställda vid Must.
- Det gjordes en anmälan hos Säkerhetspolisen i juni förra året. Den 14 oktober hämtades personen på dagtid till förhör och var anhållen under två dagar, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål.
Efter förhör släpptes officeren på fri fot. I januari lade Hans Ihrman ner förundersökningen.
När Expressens kontaktar officerens advokat, Gunnar Falk, för att ställa frågor om vad officeren anser om Musts påstående att personen misskött sitt arbete och ska avskedas visar det sig att han är belagd med munkavle.
- Jag kan bekräfta att jag är ombud för den här personen i den här tvisten. Men i övrig kan jag inte säga något rörande detta, säger Gunnar Falk.