Under hösten slog en kvinnlig medarbetare på Arbetsförmedlingen larm om att hon utsatts för sexuella trakasserier. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅNUnder hösten slog en kvinnlig medarbetare på Arbetsförmedlingen larm om att hon utsatts för sexuella trakasserier. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under hösten slog en kvinnlig medarbetare på Arbetsförmedlingen larm om att hon utsatts för sexuella trakasserier. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Händelserna ska ha inträffat under 2015 och utredningen blev klar i december 2017. Foto: THEO ELIAS LUNDGRENHändelserna ska ha inträffat under 2015 och utredningen blev klar i december 2017. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Händelserna ska ha inträffat under 2015 och utredningen blev klar i december 2017. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Hög chef anklagad för sexuella trakasserier

Publicerad

En högt uppsatt chef på Arbetsförmedlingen har fått lämna sin tjänst efter en utredning om sexuella trakasserier.

På måndagen uppgav Arbetsförmedlingen att mannen fortfarande är anställd. 

Men nu skriver DI att mannen tvingas lämna myndigheten och får totalt 2,6 miljoner kronor före skatt, motsvarande 24 månadslöner.

Under hösten slog en kvinnlig medarbetare på Arbetsförmedlingen larm om att hon utsatts för sexuella trakasserier. Under en konferens anklagas en högt uppsatt chef för att ha riktat oönskade blickar och oönskade inviter till kvinnan när de befann sig i konferensanläggningens bar.

– Enligt utredningen ska den utpekade chefen ha frågat om han fick "bjuda upp dig till mitt rum och fortsätta dialogen". Han ska även ha riktat blickar mot kvinnan innan dess, säger Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Arbetsförmedlingen.

 

LÄS MER: Chef avstängd – anklagas för sexuella trakasserier

Den utpekade chefen och kvinnan ska inte ha arbetat dagligen tillsammans. Han var inte hennes närmaste chef men de arbetade inom samma organisation. Enligt uppgift ska myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg varit insatt i utredningen kring mannen.

– Vi konstaterar att chefen är en hyggligt hög chef inom myndigheten men av hänsyn till de inblandade vill vi inte lämna några ytterligare kommentarer, säger Mikael Hvinlund.

Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Arbetsförmedlingen.Foto: LINA SIKSJÖ

Har nolltolerans

Händelserna ska ha inträffat under 2015 och utredningen blev klar i december 2017. När någon rapporterar om sexuella trakasserier har myndigheten en utredningsplikt, säger Mikael Hvinlund.

–  Arbetsförmedlingen har också nolltolerans mot sexuella trakasserier. Utredningen har genomförts av en utomstående advokatfirma. 

Mannen valde under utredningen att inte vara kvar på arbetet. På måndagen uppgav Arbetsförmeldingen att mannen fortsatt är anställd inom myndigheten.

– Som arbetsgivare har vi ingen möjlighet att avskeda en person som betett sig på det sätt som utredningen kom fram till. Däremot kan vi ge personen andra arbetsuppgifter, säger Mikael Hvinlund.

Sparkas – får 2,6 miljoner

Men på tisdagen avslöjar DI att mannen tvingats lämna myndigheten och får totalt 2,6 miljoner kronor före skatt, motsvarande 24 månadslöner.

DI har tagit del av den överenskommelse som har undertecknats av mannen och AF:s överdirektör Maria Mindhammar.

 

Expressen har sökt den utpekade chefen.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag