Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hög chef anklagad för sexuella trakasserier

Under hösten slog en kvinnlig medarbetare på Arbetsförmedlingen larm om att hon utsatts för sexuella trakasserier. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Händelserna ska ha inträffat under 2015 och utredningen blev klar i december 2017. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

En högt uppsatt chef på Arbetsförmedlingen har fått lämna sin tjänst efter en utredning om sexuella trakasserier.

På måndagen uppgav Arbetsförmedlingen att mannen fortfarande är anställd. 

Men nu skriver DI att mannen tvingas lämna myndigheten och får totalt 2,6 miljoner kronor före skatt, motsvarande 24 månadslöner.

Under hösten slog en kvinnlig medarbetare på Arbetsförmedlingen larm om att hon utsatts för sexuella trakasserier. Under en konferens anklagas en högt uppsatt chef för att ha riktat oönskade blickar och oönskade inviter till kvinnan när de befann sig i konferensanläggningens bar.

– Enligt utredningen ska den utpekade chefen ha frågat om han fick "bjuda upp dig till mitt rum och fortsätta dialogen". Han ska även ha riktat blickar mot kvinnan innan dess, säger Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Arbetsförmedlingen.

 

LÄS MER: Chef avstängd – anklagas för sexuella trakasserier

Den utpekade chefen och kvinnan ska inte ha arbetat dagligen tillsammans. Han var inte hennes närmaste chef men de arbetade inom samma organisation. Enligt uppgift ska myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg varit insatt i utredningen kring mannen.

– Vi konstaterar att chefen är en hyggligt hög chef inom myndigheten men av hänsyn till de inblandade vill vi inte lämna några ytterligare kommentarer, säger Mikael Hvinlund.

Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Arbetsförmedlingen. Foto: LINA SIKSJÖ

Har nolltolerans

Händelserna ska ha inträffat under 2015 och utredningen blev klar i december 2017. När någon rapporterar om sexuella trakasserier har myndigheten en utredningsplikt, säger Mikael Hvinlund.

–  Arbetsförmedlingen har också nolltolerans mot sexuella trakasserier. Utredningen har genomförts av en utomstående advokatfirma. 

Mannen valde under utredningen att inte vara kvar på arbetet. På måndagen uppgav Arbetsförmeldingen att mannen fortsatt är anställd inom myndigheten.

– Som arbetsgivare har vi ingen möjlighet att avskeda en person som betett sig på det sätt som utredningen kom fram till. Däremot kan vi ge personen andra arbetsuppgifter, säger Mikael Hvinlund.

Sparkas – får 2,6 miljoner

Men på tisdagen avslöjar DI att mannen tvingats lämna myndigheten och får totalt 2,6 miljoner kronor före skatt, motsvarande 24 månadslöner.

DI har tagit del av den överenskommelse som har undertecknats av mannen och AF:s överdirektör Maria Mindhammar.

 

Expressen har sökt den utpekade chefen.