Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hoda, 21, får inte jobba som väktare – för att hon bär slöja

Hoda riktar kritik mot Securitas – som inte informerade henne om policyn som förbjuder hennes slöja i tjänst.
Foto: Privat
– Det är dubbelmoral, säger hon.
Foto: Privat

Hoda, 21, har jobbat som väktare för Securitas i två år.

Nu får hon inte fortsätta – på grund av sin slöja.

– Vi vakter skriver på ett avtal där vi inte ska diskriminera någon på grund av religiös övertygelse, men ändå gör de så här. Det är dubbelmoral, säger hon.

Ronny Fredriksson, pressansvarig på Securitas, förklarar att den nya policyn delvis har införts för att privata personer kan reagera på religiösa symboler.

– I vårt uppträdande möter vi många olika grupper och vi ska skänka trygghet till alla, säger han till Nyheter24.

Under två års tid har Hoda, 21, arbetat extra som väktare för vaktbolaget Securitas. Till varje arbetspass har hon burit en slöja som har godkänts av företaget.

Men för en vecka sedan uppmärksammades hon ryktesvägen om att Securitas har infört en neutralitetspolicy – och att två kvinnor har nekats jobb, enligt Hoda.

– En främmande tjej kontaktade mig, hon hade blivit nekad anställning hos Securitas på grund av att hon har slöja. Eftersom jag jobbar där och har slöja undrade jag om det var personligt, säger Hoda.

Hon mejlade sin chef, men svaret gjorde henne ännu mer förvirrad.

– Hon svarade att de jobbade för fullt med att implementera denna policy. Ingen ursäkt, ingen sympati. Jag ifrågasatte varför jag inte fick den här informationen men fick inget svar. 

”Det är bara bortförklaringar”

Neutralitetspolicyn, som förbjuder religiösa symboler, infördes redan under hösten 2017. Trots det har ingen på företaget meddelat Hoda att hon omfattas av den nya regeln.

Hoda har inte heller fått svar på varför policyn har införts när det är hon, och eventuellt ett fåtal andra, som berörs.

– De har nu skyllt på att det har fallit mellan stolarna och att de missat det. Det är ingen ursäkt, de vill inte ta ställning, säger hon.

– Har inte jag samma rätt att informeras som alla andra? De kan inte informera en medarbetare att de inför en policy som påverkar mig och min inkomst. Det är bara oprofessionellt. Deras bortförklaringar är den största problematiken. De kan informera långt i förväg om ett planerat julbord men när det gäller deras medarbetare så blir det en ”informationsglapp”.

Hoda blev upprörd över bristen på information från Securitas.
Foto: Privat

Vad tänkte du när du läste om policyn?

– Jag känner personligen att den är till för att begränsa beslöjade kvinnor. De menar att den främjar religiös neutralitet, men det är ett fint ord för att begränsa oss. Vi alla vet att det inte är lika lätt att ta av sig sin slöja som det är att dölja ett kors eller en religiös tatuering.

– Jag vet att många ser slöjan som en förtryckande symbol, men vi som väljer att bära den är en del av vår identitet. Den säger ingenting om min kompetens.

Här är ett utdrag ur ett mejl som Hoda fick från Securitas HR-avdelning den 11 maj 2018.
Foto: Skärmdump

Hoda har inte fått sparken och hon har inte heller sagt upp sig.

– Jag har fått en månad på mig att se över om jag vill ta till mig av policyn. Men de har inte sagt vad som händer om jag inte gör det. 

”Det är dubbelmoral”

Hoda har kontaktat diskrimineringsombudsmannen men inte nått fram på grund av den gångna helg- och klämdagen – men planerar att anmäla företaget efter helgen.

Förra året nekades Aye Alhassani jobb på SAS – med hänvisning till en neutralitetskod – för att hon inte ville ta av sin slöja. Det omdebatterade fallet utreddes av diskrimineringsombudsmannen, DO, som bedömde att bolagets klädpolicy inte strider mot diskrimineringslagen.

EU-domstolen har uttalat att klädregler som förbjuder slöja inte innebär diskriminering när det gäller anställda som kommer i kontakt med kunder.

Nu får hon en månad på sig att avgöra hur hon ska ställa sig till policyn.
Foto: Privat

Hoda menar däremot att slöjan har främjat hennes arbete med andra människor.

– Det blir i stället lättare för mig att närma mig andra målgrupper i och med att man bryter normer, har utländsk bakgrund och bär slöja, säger hon.

– Jag tycker inte att man ska ha en sådan policy. Man kan arbeta för att främja mångkulturen i stället. Vi vakter skriver på ett avtal där vi inte ska diskriminera någon på grund av religiös övertygelse, men ändå gör de så här. Det är dubbelmoral.

Securitas: ”Vi ska skänka trygghet till alla”

Ronny Fredriksson, pressansvarig på Securitas, säger till Nyheter24 att den nya policyn införs för att alla ska ha lika uniformer och för att privata personer kan reagera på religiösa symboler. 

– Securitas som företag ska leverera trygghet både till privatpersoner, organisationer och allmänheten i övrigt och i vårt uppträdande möter vi många olika grupper och vi ska skänka trygghet till alla. Och då har vi bedömt att vi ska behålla en neutralitet i förhållande till alla andra. Det är en enhetlighet, säger han till sajten.

Till Aftonbladet säger Fredriksson:

– Uppenbarligen har man missat henne i informationsflödet och det kan bero på att hon inte är i aktiv tjänst, utan behovsanställd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.