Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

H&M:s klimatmiss – skyller på oversizetrend

– Vi har ambitionen att dubbla vår omsättning och halvera utsläppen till 2030, säger Henrik Sundberg, klimatansvarig på H&M, till Ekot.
Foto: MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

H&M har ökat utsläppen per intjänad krona de senaste åren, rapporterar Sveriges Radio.

En del av svenska klädjättens förklaring: Oversize-trenden. 

– En faktor vi har sett är att vi har en ökad genomsnittsvikt på produkterna, säger Henrik Sundberg, klimatansvarig på H&M, till Ekot. 

H&M:s utsläpp minskade med 9 procent mellan 2019 och 2021 – men försäljningen backade än mer. Det innebär att utsläppen ökat per intjänad krona, rapporterar Sveriges Radio. 

Det går inte ihop med klädjättens klimatmål. En del av orsaken till misslyckandet är de senaste årens mode, enligt Henrik Sundberg.

– Vi har en trend med oversize-produkter som överlag kräver lite mer material och på så sätt även mer energi, liksom i produktionen. Vi har sett att det driver en ökad genomsnittsvikt och sin tur lite ökade utsläpp, säger han till Ekot. 

Den enskilt mest avgörande faktorn framåt är dock inte mindre eller tightare kläder – utan att förmå underleverantörer att byta ut energi mot förnybara alternativ. 

– Det vi kan se är att det tar tid innan de här åtgärderna slår igenom, säger Henrik Sundberg till Ekot. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.