Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

H&M höjer priserna – dyrare på Black Friday

Pricerunners vd Mikael Lindahl inför årets Black friday-rea.
H&M anklagas i sociala medier för att smyghöja priserna inför Black Friday.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
En av de klädesplagg vars pris justerats.
Foto: H&M

Spara 20 procent – så lockar H&M sina kunder att shoppa loss under ”Black Friday”. 

Men veckorna innan rean har priset på flera varor prisjusterats och är efter rabatten dyrare än innan Black Friday, och upprörda röster höjs i sociala medier.

Men att det rör sig om någon smyghöjning inför rean är inte fallet, hävdar H&M.

Black Friday-rean, eller Black-week-rean som det ofta kommit att bli, är i full gång. H&M:s kunder lockas av 20 procents rabatt, för medlemmar i H&M:s kundklubb pågår rean hela veckan. 

Nu anklagar allt fler H&M-kunder klädjätten för att ha smyghöjt priserna innan rean. Med rabatten blir nu flera varor dyrare än tidigare under hösten. 

I grupper på sociala medier delas bilder som visar prisjusteringen. Ett 2-delat set i bomull som tidigare kostade 99 kronor kostar nu 129. Med rabatten hamnar klänningen och byxan på 103 kronor, ett par kronor dyrare än tidigare i höst. 

En ribbad topp i modalmix kostade även den 99 kronor för ett par veckor sedan – nu 129 kronor. 

Förnekar bluffrea

H&M menar att det inte rör sig om något smyghöjande inför Black Friday. 

”Energi-, frakt- och råvarukostnaderna har ökat avsevärt. Därför har vi precis som alla andra behövt göra vissa prisjusteringar (som vi har kommunicerat i vår kvartalsrapport i september).” 

Just inflationen och ökade omkostnader lyfter även Oscar Hagman, prisanalytiker vid prisjämförelsesajten Prisjakt som möjliga skäl till företagens prisändringar.  

– Men priserna tenderar också generellt att går upp i oktober och det beror på att butikerna vet att de som handlar mellan sommarrean och Black Friday är en mindre priskänslig konsument. 

Rekordmånga prisökningar

Att företagen smyghöjer priser och erbjuder ”låtsasreor” är inget nytt. Men trots att det inför årets november-rea finns en ny lag på plats, som ska förhindra bluffreor, så konstaterar prisjämförelsesajten Prisjakt att rekordmånga prisökningar skett . 

– Enbart 16 procent av alla erbjudanden har sitt lägsta pris under Black Week. De resterande 84 procenten var minst lika billiga 30 dagar tidigare, säger Oscar Hagman. 

Trots att det är mycket vanligt med prishöjningar inför Black Friday så är det enligt Oscar Hagman få butiker som medvetet fuskar. 

– Det råder viss förvirring bland butikerna i och med den nya lagen. Det finns i ärlighetens namn begränsad information hos Konsumentverket 

Varningen för sluga bluff-sms under rean

Har du fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Tullverket? Det kan vara en bluff, menar Anna Gille, gruppchef Tullverkets kundmötesenhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.