Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

H&M-chefen slår tillbaka mot TV4

"UTBILDAR ARBETARE". I ett reportage i TV4 i kväll besöker man en textilfabrik i Kambodja. I reportaget anklagas H&M för att bromsa löneutvecklingen. Men nu svarar H&M-chefen Karl-Johan Persson på kritiken. Den stora bilden är hämtad från den trailer som TV4 visade redan i går inför kvällens "Kalla fakta".
Foto: TV4/Kalla Fakta, Olle Sporrong

TV4 anklagar i kväll H&M för att betala "slavlöner" i Kambodja och för att fabriksarbetarna pressas så hårt att de svimmar.

Nu svarar H&M:s koncernchef Karl-Johan Persson för första gången på kritiken.

- Vi känner inte igen oss i anklagelserna. Vi kämpar för högre löner och bättre villkor för fabriksarbetarna även i Kambodja, säger han till Expressen.

TV4 bjöds tidigare i år in till en av fabrikerna som H&M köper kläder från i Kambodja. Besöket arrangerades av den svenska modejätten men när tv-teamet var på plats utbröt en oanmäld strejk, enligt H&M, och fabriksägaren stängde fabriken.

I kvällens tv-reportage ges en bild av att han och H&M vill dölja något.

- Vi vill vara öppna och hade bjudit in TV4 till fabriken så det stämmer inte att vi försökt hindra teamet från att göra besöket. Tvärtom, det var vi som hjälpte TV4 att få tillgång till fabriken, säger Karl-Johan Persson.

H&M får bland annat kritik för att inte betala ut "levnadslöner" i Kambodja. I Bangladesh har H&M krävt att regeringen ska höja minimilönerna från dagens nivå på 240 kronor per månad, men i Kambodja finns det ingen statlig minimilön utan precis som i Sverige är det arbetsmarknadens parter som sätter lönerna. Just nu ligger minimilönen på 550 kronor i månaden i Kambodja.

"Det är helt fel"

I tv-reportaget anklagas H&M för att bromsa löneutvecklingen.

- Det är helt fel, säger Persson till Expressen.

- Vi utbildar arbetare hur man förhandlar sin lön med sin arbetsgivare och nu startar vi ett projekt med IF Metall för att tillsammans exportera den svenska modellen att förhandla sin lön i Kambodja.

- Vi arbetar med en av världens ledande experter på löner i länder som Kambodja. Vi vill att lönerna ska höjas. Dessutom var jag själv i Bangladesh nyligen och besökte premiärministern där jag framförde våra krav på högre löner och att de ska höjas årligen.

Jämförs med andra inköpare

H&M jämförs i TV4 med andra internationella inköpare som skrivit in krav på att fabriksarbetarna ska få en "levnadslön". H&M har inte gjort det eftersom det saknas en definition av storleken på lönen.

- Det skulle innebära att lönehöjningen bara gäller arbetarna hos våra leverantörer. Det duger inte. Vi vill att samtliga arbetare ska få högre lön och därför påverkar vi politikerna att höja minimilönerna så att de går att leva på. Då kan vi också följa upp det i inspektionerna hos fabrikerna.

En organisation som är med i programmet anger en nivå på "levnadslön" som, enligt H&M, är fyra gånger högre än lönen för en polis eller lärare i Kambodja.

Arbetare som svimmar

I "Kalla fakta" upprepas också fjolårets nyhet om att arbetare på fabriker, som bland annat syr kläder åt H&M, har svimmat. Under de senaste två åren ska 20 fabriker inom textilindustrin i Kambodja ha drabbats av problem med fabriksarbetare som svimmar - en minoritet syr H&M-kläder.

- Det här har varit ett problem i textilbranschen i Kambodja men det är inte ett specifikt H&M-problem. Trots många köpare i fabriken var vi de enda som låtit ett externt företag utreda orsakerna, där en var dålig kommunikation mellan fabriken och de anställda. Vårt samarbete med IF Metall ska förbättra detta, säger Karl-Johan Persson.

Expressen har sökt Jonas Berg, ansvarig för TV4:s "Kalla fakta".

H&M och inköpen

H&M gör 80 procent av inköpen i Asien. Kina, Bangladesh och indien är de tre största inköpsländerna. Kambodja är ett relativt mindre inköpsland.

H&M har gjort 15,6 miljarder kronor i vinst under verksamhetsårets första nio månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.