Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

H&M-arvingen har lämnat studentlivet

DOLDISEN. Tom Persson lever ett ganska anonymt liv. När han som student hamnade på Sunday Times lista över landets rikaste personer, tidningens så kallade "Rich list". 2013 lyckades tidningen inte ens hitta en bild på honom, utan publicerade bara en H&M-logga intill hans namn. Foto: Jean Vanrop
FESTADE MED KUSINEN. I mitten av 2000-talet var Tom Persson och kusinen Nils Tham ett radarpar på inneställena i centrala Stockholm och omskrevs som Stureplans mest eftertraktade singlar. När de festglada åren var över försvann Tom Persson till Storbritannien, för en betydligt mer anonym tillvaro. Foto: Jean Vanrop

LONDON. Hans storebror leder en av världens största klädkedjor.

Nu är även lillebror Tom Persson, 29, vd.

H&M-arvingen har lämnat studentlivet i London och startat flera bolag i Sverige.

- Vi har en spännande tid framför oss med många intressanta projekt, säger den nyblivne direktören.

DETTA GÖR BARNEN I H&M-FAMILJEN

KARL-JOHAN PERSSON, 39

Är sedan 2009 vd och koncernchef i H&M.

Äger knappt 10 procent av holdingbolaget Ramsbury Invest, som han också sitter i styrelsen för.

Tjänade som vd för H&M drygt 12 miljoner kronor om året 2012 och får också 115 miljoner kronor före skatt i aktieutdelning. Persson har drygt 12 miljoner H&M-aktier och är en av Sveriges största skattebetalare.

Är gift sedan 2002 med Leonie och god vän med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

CHARLOTTE SÖDERSTRÖM, 37

Sitter i styrelsen för några av familjens bolag, men driver i första hand hästgården Kattvikhagabya. Jobbar också en del med sponsring inom H&M.

Äger knappt 10 procent av holdingbolaget Ramsbury Invest, som hon också sitter i styrelsen för. Enligt Affärsvärlden får hon drygt en halv miljard i utdelning varje år, som dock stannar i bolaget. Det privata aktieinnehavet ger 115 miljoner kronor i utdelning.

Är gift sedan 2006 med klock- och smyckesförsäljaren Martin Söderström.

Har alltid hållit en låg profil och är god vän medalla kungabarnen.

TOM PERSSON, 29

Var under 2000-talet tillsammans med kusinen Nils Tham en flitig besökare på inneklubbarna på Stureplan i Stockholm. Sedan flyttade han till England där han studerade vid Met Film School i västra London.

Under 2014 har han registrerat flera nya bolag i Sverige, bland annat Aspe Film AB, som han startat tillsammans med fotografen Jens Assur.

Sitter i familjens bolag Ramsbury Property och Fastighets AB Mimeråtta, samt äger knappt 10 procent av holdingbolaget Ramsbury Invest. Enligt Affärsvärlden får han drygt en halv miljard i utdelning varje år - pengar som stannar i bolaget. Det privata aktieinnehavet ger 115 miljoner kronor i utdelning.

Här är bolagen Tom Persson är involverad i utanför

ASPE FILM AB

Ska enligt verksamhetsbeskrivningen producera och finansiera filmprojekt, samt sälja fotografiska verk och arrangera utställningar. Tom Persson är vd och Jens Assur är styrelseordförande i bolaget.

ASPE RÄTTIGHETER AB

Ska enligt verksamhetsbeskrivningen förvalta och förvara film- och konsträttigheter.

STORY INVESTMENT COMPANY SIC AB

Enligt verksamhetsbeskrivningen ska bolaget producera och sälja produkter och tjänster inom film- och fotobranschen. Förutom Tom Persson finns även kusinen Nils Tham i styrelsen för bolaget.

FILM AND ART AFFAIRS AB

Enligt verksamhetsbeskrivningen ska bolaget ägna sig åt bland annat produktion av film, foto och konst i alla dess former. Det ska också arbeta med digital media, samt äga och förvalta värdepapper. Vd för bolaget är Anna Settman, tidigare vd för Aftonbladet. Tom Persson står registrerad som ledamot.

H&M-grundaren Erling Perssons barnbarn Karl-Johan, 39, Charlotte, 37, och Tom, 29, är med sina tillgångar några av Sverige rikaste personer. De har kunnat bosätta sig i flotta bostäder, köra dyra bilar och umgås i kretsarna kring kungabarnen. När deras kusin Nils Tham ordnade lyxbröllop i somras och hade chartrat ett privat plan för att flyga familj och vänner till Marocko var syskonen Persson givna bland vip-gästerna.

Men trots detta är rike-domen inget de skyltar med. I själva verket håller de en mycket låg profil.

Karl-Johan Perssons uppdrag som vd i H&M gör att han då och då ställer upp på intervjuer. Charlotte Söderström lever ett tillbakadraget liv med sin familj. Och lillebror Tom är kanske den mest hemliga i trion.

29-åringen, sladdbarnet

i familjen, var desto mer synlig i mitten av 2000-talet. Då var han och Nils Tham ett radarpar på inneställena i centrala Stockholm och omskrevs som Stureplans mest eftertraktade singlar. När de festglada åren var över försvann Tom Persson till Storbritannien, för en betydligt mer anonym tillvaro.

En av hans tidigare skolkamrater från högstadiet i Djursholm har tidigare berättat om förändringen för Expressen:

- Jag uppfattar det som att han lugnat ner sig. Han är inte ute alls lika mycket längre. Det kan naturligtvis ha att göra med åldern.

Storebror Karl-Johan Persson konstaterade 2013 under ett samtal med Expressen att hans bror "inte var på väg in i H&M". Det är han av allt att döma inte heller nu.

Uppgifter från bolagsregistret visar att Tom Persson i stället riktar in sig på en karriär utanför H&M. Under 2014 registrerades två nya bolag i Stockholm, Aspe Film AB och Aspe Rättigheter AB, som Tom Persson är vd för. I verksamhetsbeskrivningen står det att företaget bland annat ska "producera, marknadsföra och finansiera filmprojekt samt upplåta visningsrätter av de egna produktionerna till tredje man".

Persson svarar på Expressens frågor på mejl via sin affärspartner, den kände fotografen Jens Assur, och säger om sin framtida karriär:

- Vi har en spännande tid framför oss med många intressanta projekt.

Han äger hälften av de båda bolagen - den andra halvan ägs av Jens Assur. De båda har tidigare arbetat ihop under Assurs filmprojekt, där Persson arbetat som produktionsledare.

- Vi träffades via gemensamma kontakter och började jobba ihop för cirka tre år sedan, säger Jens Assur.

Han uppger också att duon redan har ett antal projekt på gång, både produktion av långfilm men också fotokonst. Arbetet ska ske främst i Sverige, men Jens Assur utesluter inte att även börja arbeta utomlands.

- Vi har ju arbetat ihop ett bra tag så vi vet att våra erfarenheter och bakgrunder kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Assur.

 

Utöver de nystartade bolagen är Tom Persson också ägare av bolaget Story Investment Company SIC AB, som registrerades i slutet av 2013. Han är även ledamot i det nya bolaget Film and Art Affairs Sthlm AB.

I Storbritannien studerade Tom Persson film på Met Film School i västra London. Skolan är välkänd i branschen och har flera respekterade namn som beskyddare, bland andra regissörerna sir Alan Parker och Stephen Frears.

Samtidigt som Tom Persson var student hamnade han också på Sunday Times lista över landets rikaste personer, tidningens så kallade "Rich list". 2013 var han den rikaste i Storbritannien under 30 år. 2014 gav förmögenheten en tredjeplats på listan. Men trots det har han lyckats hålla sig anonym i England.

Sunday Times lyckades inte ens hitta en bild på Tom Persson, utan publicerade bara en H&M-logga intill hans namn.

- Han är inte någon som folk talar om. Han anses uppenbarligen inte särskilt intressant och det är väl det bästa för människor som honom, säger Robert Beresford, journalisten som sammanställer listan i Sunday Times.

Han tycker dock att den 29-åriga H&M-arvingens anonyma liv är något förvånande.

- Med tanke på hur gammal han är hade man kunnat tänka sig att han skulle vara ute och spendera pengar, ha en blondin på varje arm och bli framkörd till samma klubbar som prins Harry och hans vänner. De skulle säkert vara mycket förtjusta i att ha honom i gänget och Persson skulle därmed också vara omskriven i skvallerspalterna. I själva verket står det inget om honom alls. Det talar väl en del om hur familjen har kontroll och att han har lite vanligt vett i sig, säger Beresford.

 

Under tiden på filmskolan regisserade Tom Persson flera kortfilmer. De som arbetade med projekten berättar att hans bakgrund inte var känd av alla.

Skådespelerskan Janet Fullerlove medverkade i en av hans filmer, men hade ingen aning om att den unge regissören tillhörde H&M:s välkända ägarfamilj.

- Han verkade veta vad han vill. Och med tanke på att det här var en skolproduktion behandlade han oss väldigt väl. Men det var inte någon överflödig lyx på något sätt, han gjorde ingen sak av att han hade pengar eller något annat som fick någon att misstänka att han var miljardär, säger Janet Fullerlove.

Hon blev imponerad av Tom Persson, som hon menade var bättre än många andra hon stött på under sin karriär.

- Han har talang och jag tror att han kan gå riktigt långt. Vi filmade under ganska svåra omständigheter. Det var i en liten, liten lägenhet och det var extremt varmt. Men han var väldigt omtänksam och uppmärksam på alla som han arbetade med, säger Janet Fullerlove.

Make up-artisten Elizabeth Roberts-Miller arbetade också med ett av Tom Perssons filmprojekt.

Hon säger:

- Tom var fantastisk att jobba med. Han var lugn, artig, charmig och hade en mycket positiv och samarbetsvillig attityd.

- Han är rolig och snäll också. Många av oss i filmteamet var kompisar så det var en riktigt bra stämning under inspelningen.

Tom Persson berättar själv att åren på filmskolan i London var en bra erfarenhet inför den nya karriären som filmbolagsdirektör i Sverige.

- Jag har bara bra saker att säga om Met Film School. Det gav mig en bra grund för att gå in i filmbranschen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!