Två halshuggna hjortar har hittats i skogen. Foto: PrivatTvå halshuggna hjortar har hittats i skogen. Foto: Privat

Två halshuggna hjortar har hittats i skogen.

 Foto: Privat
Det pekar på att det är utländska tjuvjägare som åker till Sverige för att att troféer som är ansvariga. Foto: PrivatDet pekar på att det är utländska tjuvjägare som åker till Sverige för att att troféer som är ansvariga. Foto: Privat

Det pekar på att det är utländska tjuvjägare som åker till Sverige för att att troféer som är ansvariga.

 Foto: Privat

Hjortar halshuggna – pekar mot tjuvjägare

Publicerad

Två dagar i rad hittade jägarna halshuggna hjortar i skogen.

Spår pekar på utländska tjuvjägare som åker till Sverige för att ta troféer och dansk polis har kopplats in.

– Jag tycker att det är otrevligt. Man har passerat någon slags gräns, säger en av jägarna som hittat de massakrerade hjortarna.

Jägaren Johan från östgötska Kinda var ute i skogen tillsammans med tre andra jägare i slutet av december. En av jakthundarna började röra sig mot sjön Björken där djur stannar till för att dricka.

Det var då Johan och de andra såg den: En halshuggen hjort, bara ett 20-tal meter från landsvägen.

– Den var uppenbarligen skjuten från vägen. Sen hade man gått och avlivat den med ett halssnitt. Sen hade man avlägsnat huvudet. Det var en stor hjort, förmodligen en fin trofé. Proffsigt gjort, inget karvande, säger Johan – som först pratade med tidningen Östgöta-Correspondenten och egentligen heter något annat.

Dagen därpå, den 20 december, var Johan ute i skogen igen, den gången med en vän. Runt 500 meter från platsen där de hittade den första halshuggna hjorten låg nu ännu en.

"Bättre med hederliga tjuvjägare"

– Vi har haft två vita hjortar här, en med en stor fin trofékrona. Det var den. Och det var samma där. De hade skjutit den från vägen och sen avlivat den, avlägsnat huvudet.

Johan berättar att en mystisk bil synts till i området i samband med att hjortarna hittats halshuggna. Det ska vara en utländskregistrerad jeep – förmodligen dansk, säger Johan.

– Misstanken är att det har varit jaktgäster som inte fått med sig trofén hem som de velat ha. Så de kommer tillbaka sen och hämtar dem. Det ligger vid en sjö där, som djuren går och dricker vid. Så det är lätt att se djur här, de är lätta att ta.

– Vi har haft tjuvjakt här till och från. Det som är lite obehagligt med det här är att man har lämnat kropparna. Man har inte tagit med något kött. Om man nu ska tjuvjaga så är det bättre med hederliga tjuvskyttar, som inte bara tar troféer, säger Johan.

Kontaktat danska polisen

I jakten på de misstänkta troféjägarna har både lokalpolisen och polisen i Danmark kontaktats.

– Jag tycker att det är otrevligt. Man har passerat någon slags gräns när man gör så här. Dessutom skjuter de med mantelkulor, som gör att kulan inte går sönder när den träffar. utgångshålen i hjortarna är väldigt små, så allt tyder på det. Sådana kulor kan ju gå hur långt som helst, så det är en säkerhetsfara också, säger Johan.

– Vi ser fram emot hjälpen från danska polisen.

För Corren bekräftar Arne Nilsson på polisen i Kisa att de söker troféjägare. Men arbetet är svårt, säger han.

– Det hänger på om vi får tips, men det har varit dåligt med det i det här fallet. Det gör det hela svårt för oss. De har uppenbarligen bara varit ute efter en trofé och det kan vara vem som helst. Många åker till Björkfors för att jaga. Även jägare från utlandet.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag