Dramat i Rödeby. I dag väcktes åtalet mot 50-åringen som sköt ihjäl en 15-årig pojke i Rödeby 6 oktober förra året. Foto: Drago Prvulovic
Dramat i Rödeby. I dag väcktes åtalet mot 50-åringen som sköt ihjäl en 15-årig pojke i Rödeby 6 oktober förra året.  Foto: Drago Prvulovic

Hjärtslitande men ingen hjälte

Publicerad
Uppdaterad
Att Rödebypappan kallas hjälte för att han med hagelgevär sköt ihjäl en tonåring ger det tragiska dramat än bittrare eftersmak.
De förhärligande resonemangen kring familjefaderns urladdning bygger på Hollywoodbilden av mannen som tar lagen i egna händer.
Vill vi verkligen ha den typen av samhälle?
I dag väcktes åtalet mot 50-åringen, som i skrämmande många bloggar och kommentarer har utsetts till ett föredöme, någon som borde få medalj för sin ”insats”. Ännu fler har uttryckt sin stora förståelse och sympati för mannens handlande.
Flera tusen har skrivit på stödlistor. Lokala kristdemokrater har krävt strafflindring, ett föregripande av rättsprocessen som knappast politiker bör syssla med.
”Pappan i Rödeby gjorde rätt – och borde gå fri.” ”Beväpna de laglydiga.” ”Medalj till pappan som sköt.” En absurd våldsromantik florerar på nätet kring skotten i Rödeby.
Jag vill inte förringa de trakasserier som familjen i Rödeby utsattes för. Telefonterror, knuffar, stulen post, internethot och klotter under två års tid är allvarligt och kränkande, och utredningen av polisens och myndigheternas agerande eller brist på agerande är absolut nödvändig.
Men det är osmakligt att glorifiera en berusad man som enligt egen utsago ”förlorar besinningen” och skjuter ton-åringar i bröstet och i ryggen, och enligt ett vittne har sinnesnärvaro nog att ladda om hagelgeväret mellan skotten.

En jämförelse med
misshandlade kvinnor kan vara på sin plats. En 46-årig kvinna i Halland som knivdödade sin man efter 13 år av fysisk och psykisk misshandel fick sex års fängelse förra våren. Tingsrätten såg en del förmildrande omständigheter, men hovrätten höjde i somras straffet till tio år. Inte en röst höjdes till kvinnans försvar.
Rätten tvivlade inte på kvinnans och vittnens beskrivning av 13 års påfrestningar: en dubbelt misshandelsdömd man som slog henne, dödshotade henne och kunde uppvisa en ”besinningslöst aggressiv” sida.
Den kväll hon satte kniven i honom ett stort antal gånger hade han, beväpnad med en hammare, sagt att hustrun förmodligen inte skulle överleva natten.
Tio år i fängelse. Inga kristdemokrater krävde strafflindring. Inga pengar samlades in. Ingen kallade henne hjälte.

Jag vill inte kritisera den domen, bara jämföra med stulen post och telefonterror, och konstatera att hon var en kvinna som tog lagen i egna händer.
I Rödebydramats hjärtslitande händelseförlopp kan dock en ädel insats anas. I mörkret på gården, efter skotten, sitter den mobbade, lätt handikappade 19-åringen och håller om sin blödande plågoande tills ambulansen kommer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag