"Hjärnan blir lite svullen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"TÖRSTEN SLÅR TILL IGEN." "Man glömmer inte bakfyllan, men så småningom kommer törstigheten igen", säger Johan Liljenberg som diskuterar alkohol tillsammans med Sophie Ekman och Henry Bronett.
Foto: Jan Düsing

Fest i går, förstås. Men hur mådde du  i morse? Kanske blev det några glas för mycket. 

Finns det något att göra åt bakfyllan? 

Och varför anses det trevligt att dricka när det är fest? 

Vi samlade alkoholöverläkaren och vinkännaren Johan Liljenberg, skolöverläkaren Sophie Ekman och regissören och författaren Henry Bronett för att prata om saken.

Många vaknar i dag upp med bakfylla och lätt ångest; vad sa jag, varför sa jag så eller vad gjorde jag egentligen? Lovar sig själv: Aldrig mer! Men ändå blir det fler gånger. Varför?

JOHAN: Man mår så jävla dåligt att man inte vill uppleva det igen. Sedan slår törsten till igen, kanske efter en vecka, och då vill man ha den där energin igen. Man glömmer inte bakfyllan, men så småningom kommer törstigheten igen.

SOPHIE: Det är dags att börja tänka: Varför i jesse namn är jag bakfull? Varför dricker jag? Kanske dags att sätta en lapp på kylskåpet. Jag tror att det helt och hållet hänger ihop med att man inte har en identitet. Det är också jämställdhetens ödesdigra bakgård  -  att dricka är en förförisk bild av männens värld. Inga politiker, inga feminister, inga idrottsklubbar funderar på varför kvinnor och yngre dricker mycket mer numera. Det kan vara så att de som har drabbatsredan har det tufft och har svårt att få ekonomin att gå ihop som till exempel ensamstående mammor, arbetslösa. De kan förledas att tro att dricka alkohol är synonymt med lycka och framgång.

HENRY: Det finns en jargong  i samhället att alkohol är lite roligt och romantiskt och lite häftigt. Mamma och pappa gör det. Jag ser att dagens stjärnor som Robbie Williams talar öppet om hur de har varit i gasen och hur jobbigt och häftigt det är, ändå står de på scenen och alla jublar, så någonstans finns det en underton att det är okej.

Varför är det okej?

JOHAN: Amerikanarna brukar säga att frågan "varför", den brukar aldrig leda till något vettigt svar. Varför fastnar en del i spriten, och andra inte?

SOPHIE: Här talar du, Henry, om en manlig förebild. Kvinnorna vill göra precis som männen har gjort. Har de inte skadat mänskligheten tillräckligt -  nu tar kvinnor efter.

HENRY: När jag talar om förebilder, så börjar det ändå i hemmet. Innan mamma och pappa funderar på varför de ser ut som de gör på mornarna, vad ska då barnen lära sig?

Bakfylla -  vad är  det egentligen?

JOHAN LILJENBERG, 73 GÖR: Alkoholöverläkare och vinkännare.
Foto: Foto: Jan Düsing

JOHAN: Det är när man har druckit så mycket att man mår dåligt efteråt. Man får huvudvärk, blir illamående, får yrsel. Vad som händer i kroppen, tror jag delvis kan vara att hjärnan blir lite svullen.

Finns det några  knep för att lindra eller slippa bakfyllan?

SOPHIE EKMAN, 65 GÖR: Skolöverläkare.
Foto: Foto: Jan Düsing

JOHAN: Det finns inga, utom möjligen att dricka vatten och möjligen ta en halv magnecyl innan man går och lägger sig. Någon annan medicinering ska man inte rekommendera.

SOPHIE: Jag har aldrig varit bakfull. Man accepterar inte boxning, att man slår ihjäl människor, men det är socialt accepterat att vara bakfull.

HENRY: Jag har varit bakfull. Jag tänker på vad Frank Sinatra sa: "Jag tycker synd om människor som inte dricker, för det sätt som de känner sig på på morgonen är det sätt som de känner sig på hela dagen." Apropå vatten och hur man undviker att bli bakfull: Jo, att man tar ett glas vatten -  inte före, inte efter utan i stället för.

Men det finns bakfyllepiller i snabbköpet?

HENRY BRONETT, 48 GÖR: Regissör, författare, föreläsare.
Foto: Foto: Jan Düsing

JOHAN: De fungerar inte.  Vatten innan man går och  lägger sig är det bästa. Spriten är urindrivande, därför är man torr i halsen på morgonen.

Säg tre anledningar till varför alkohol kan göra livet trevligt!

JOHAN: Det är gott med vin. Jag är medlem i en gastronomisk förening sedan 50 år. Det smakar bra. Alkoholen släpper också loss en del hämningar, man kan tillåta sig att säga  och göra saker när man är på lyset.

SOPHIE: Jag som arbetar med ungdomar säger att alkohol är en genväg. De har redan dator, internet, Facebook och Twitter -  alkohol är ännu en genväg där ungdomar inte behöver  reflektera och bry sig om sin identitet. Det är farligt med snabba kickar i stället för att ta itu med det jobbiga i livet.

HENRY: Vi lever i ett samhälle där vi på ytan låtsas bry oss om vad som passar sig och inte passar sig -  utom när man har sprit i kroppen, då kan man skylla på den. Barn och sprit hör inte ihop. Men om vuxna sitter ihop kan det vara trevligt med ett glas vin. Men att förändra ett tillstånd för att man inte fixar det utan sprit blir konstigt. Den lilla personlighetsförändring som öl och vin ger föräldrar får stora konsekvenser för barnen som inte riktigt vågar knyta an till eller lita på sina föräldrar.

Du Johan är ju med i en gastronomisk förening där ni dricker vin samtidigt som det är farligt?

JOHAN: Vi pimplar måttligt. Dessutom dricker vi så dyra  viner att man har inte råd att dricka så jäkla mycket. Vi har hållt på i 50 år och vi lever fortfarande.

HENRY: När man har ritualer, när det finns en tradition som för oss närmare varandra och delar förtroenden, då kan det vara trevligt med ett glas vin. Men den traditionen börjar mer och mer gå över i att man ska koppla av med sprit.

SOPHIE: Det ger kickar och har en lugnande effekt. Det ger för stunden en avkoppling, men det är också ett tecken på hur dåligt vuxna och ungdomar mår. Och här är flickorna och kvinnorna de stora förlorarna. Om det är jämställdhetens nya ansikte är det allvarligt, för då har jämställdheten missat målet. Där borde feministerna kämpa.

Det sägs att tre glas vin  om dagen är bra mot hjärt- kärlsjukdomar?

SOPHIE: Äh, skitsnack. Då kan man ta en morot i stället.

JOHAN: Man måste tala sanning. Det finns väl dokumenterade undersökningar som  visar att de som dricker ett och ett halvt glas vin om dagen blir lite friskare än dem som inte gör det.

HENRY: Jag har en son och vill inte att han ska se om jag dricker, för förr eller senare gör han som jag.

JOHAN: Även om ungarna vill ha vin eller sprit så ska de fan inte ha det. Ungarna blir definitivt skadade av det.

SOPHIE: Muslimska barn dricker inte, så där kan man se föräldrarnas påverkan. Det är något positivt som integrationen har fört med sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.