Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjärnan bakom köttbullslunchen: Det var stort för Jimmie Åkesson

Partierna överens – vill ändra migrationslagen
Ebba Buschs dåvarande stabschef Martin Kits (i bakgrunden) berättar om beslutet att närma sig SD.
Foto: OLLE SPORRONG

Våren 2019 började KD som första riksdagsparti närma sig SD.

Partiledarnas gemensamma köttbullslunch öppnade dörrarna för Jimmie Åkesson.

Nu berättar Ebba Buschs dåvarande stabschef om mötet.

– Jag tror att de tyckte att det var lite stort, säger Martin Kits.

I juli 2019 bröt KD:s partiledare Ebba Busch Sverigedemokraternas isolering med en köttbullslunch. Nu berättar Ebba Buschs för detta stabschef Martin Kits för SVT:s Politikbyrån om beslutet att närma sig SD – ett beslut som han anser var nödvändigt för att bygga upp en ny bas och för att få genomslag för sin politik efter det att januariavtalet splittrat alliansen.

– Den andra stora saken var insikten att den dittills rådande strategin, att isolera Sverigedemokraterna, inte fungerade. De fortsatte att växa för varje val som gick trots att alla bidrog till att isolera dem, säger han.

Historiskt möte i riksdagshuset

Närmandet skedde redan under våren, med kontakter i utskotten. Det historiska mötet ägde rum i riksdagshuset den 2 juli vid 12.30-tiden.

– Det var vi som tog initiativ till en lunch, helt enkelt för att bekanta sig.

– Jag tror att för Jimmie Åkesson var nog det... Vi uppfattade de som ganska stort att få sitta ner med en annan partiledare. Trots åtta år i riksdagen så hade inte någon annan partiledare ens tagit en kopp kaffe med Jimmie Åkesson

På frågan om vem som bestämde menyn – och varför det just blev köttbullar svarar Martin Kits:

– Jag tror att det var jag som bestämde det faktiskt. Och ja, varför inte? Alla gillar köttbullar.

Ebba Busch Thor skrev efter lunchen på Facebook om mötet: 

”Idag har jag ätit lunch med Jimmie Åkesson och hans stabschef för att diskutera ett antal politiska frågor. Vi representerar olika partier med olika bakgrund och olika ideologisk utgångspunkt. Men i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande. De frågor vi berört är framförallt sjukvården och energipolitiken men även den kommande parlamentariska utredningen om migration.”

”Hur kunde Ebba äta köttbullar och potatismos med mig?”

Såhär lät det under Jimmie Åkessons tal i Sölvesborg efter köttbullslunchen sommaren 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.