Hjälten Torill räddade överlevande ur vattnet

Publicerad
Uppdaterad
Katastrofen på Utöya börjar långsamt sjunka in samtidigt som hjältar träder fram i den tragiska historien.
Fastlandsbon Torill gav sig ut på en räddningsaktion i sin båt för att hjälpa ungdomar i det iskalla vattnet.
- Jag hämtade upp människor ur vattnet, säger hon till en norsk sajt.
När gärningsmannen började skjuta vilt omkring flydde ungdomarna på det politiska lägret på ön Utöya i panik.
Torill var i närheten när hon hörde skottsalvorna och de förtvivlade skriken. Hon kastade sig i sig båt och styrde rakt mot Utöya.
-Jag hämtade upp människor ur vattnet. Jag har fortfarande hjärtklappning efter att ha sett alla döda som låg där, säger hon till en norsk sajt.

Båten välte nästan

Trots att hon gjorde precis allt som stod i hennes makt var inte båten stor nog att rymma alla ungdomarna som simmade runt i vattnet.
-Första turen tog jag med runt tio personer. Jag kunde inte ta med fler än så, det var nästan så att båten välte. Men att behöva bestämma vem jag skulle ta med var fruktansvärt, säger hon.
Många av ungdomarna hon tog med sig i båten var svårt skadade, och alla var chockade, berättar Torill.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag