Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hjälteläkarens tragiska besked efter dramat

Den australiske läkaren Richard Harris var sist ut ur grottan nät pojkarna räddades ur grottan.
Det dröjde nästan tre veckor innan pojkarna kunde räddas ur grottan. Foto: THAM LUANG RESCUE OPERATION CENTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Räddningsarbetare pumpar vatten under insatsen. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Pojkarna efter en tio dagar lång sökinsats. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Den australiske läkaren Richard Harris var en av hjältarna när de thailändska fotbollspojkarna räddades.

Tillsammans med några marinsoldater var han sist ur grottan. Då möttes Harris av det sorgliga beskedet att hans pappa avlidit.

– Hans insats har varit utomordentlig, säger Australiens utrikesminister Julie Bishop till ABC Adelaide.

De tolv pojkarna och deras tränare räddades efter att ha suttit instängda i den översvämmade grottan i norra Thailand i nästan tre veckor.

På tisdagen kom beskedet att samtliga evakuerats ur grottan efter en jättelik räddningsaktion.

Hyllas som hjältar efter dramat

De som deltog i det farliga arbetet hyllas i dag som hjältar. En av dem är den australiske läkaren Richard Harris. Tillsammans med tre thailändska marinsoldater var han sist ut ur grottan.

 

https://twitter.com/7NewsAdelaide/status/1016874110947749888

Läkaren fick efter det veta att hans pappa dött hemma i Australien.

– Det var ett sorgligt besked för Harris och hans familj, vilket förstoras av de fysiska och känslomässiga påfrestningar han utsatts för under den komplicerade men i slutändan lyckade räddningsoperationen, säger läkarens chef Andrew Pearce till ABC Adelaide.

Han tillägger:

– Harris kommer hem snart och kommer då att ta en välförtjänt ledighet med sin familj. Han har bett om att familjen ska lämnas i fred.

 

https://twitter.com/TRS995radio/status/1016291484918734848

 

Richard Harris handplockades av de brittiska grottdykningsspecialisterna på plats i Chiang Rai till den svåra och farliga grotträddningen. Utöver sina yrkeskunskaper som anestesiläkare har han lång erfarenhet som dykare - dessutom i grottor.

– Harris var en viktig del av räddningsarbetet, säger Australiens utrikesminister Julie Bishop till ABC News.

Läkaren bestämde turordningen

Läkaren befann djupt inne i grottlabyrinten och var den som beslutade i vilken ordning de tolv pojkarna skulle föras ut. Det var en bedömning som gjordes efter undersökning av deras hälsotillstånd. Några av pojkarna var i ganska dåligt skick.

Australiens utrikesminister Julie Bishop utlovar någon form av formell uppvaktning till hjältarna efter den lyckade räddningsaktionen. Foto: RICHARD WAINWRIGHT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tillsammans med andra australiska medborgare som deltog vid räddningsaktionen kommer Richard Harris att hedras efter hemkomsten. Det lovar utrikesministern.

– Doktor Harris insats har varit extraordinär att jag hoppas vi får chansen att tacka hela räddningsteamet när de återvänder till Australien, säger ministern.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!