Årets vinter har inte erbjudit allt för mycket snö och vädret har varit milt – vilket har ställt till det på olika håll.
Bland annat fick det årliga Engelbrektsloppet i Norberg ställas in. Det 60 kilometer långa loppet var tänkt att arrangeras mellan 7 och 9 februari, men på grund av det milda vintervädret kunde inte tillräckligt mycket konstsnö produceras.
Ännu ett årligt evenemang som har haft det tufft är Vasaloppsveckan. Bara en vecka före vinterveckan både spöregnade och blåste det kraftigt i Dalarna.
Frivilligarbetare har hjälpt till
Ett intensivt arbete påbörjades och pågår för att rädda Vasaloppsveckan, som inleddes på fredagen. Inför och under evenemanget arbetar ungefär 3 000 funktionärer, men det här året har de varit fler. Ett hundratal frivilligarbetare har hjälpt till, och även entreprenörer har arbetat med maskiner och lastbilar.
– Det var meningen att de skulle skotta snö, men det fanns knappt någon snö att skotta, så de har fått andra sysslor, säger sportchefen för Vasaloppet Tommy Höglund.
Bland annat har personer hjälpt till med att plocka bort skräp från skidspåren. För förutom konstsnö så har arrangörerna fått hämta snö från oplogade skogsvägar, där grästorvar och annat kan följa med. Frivilligarbetare har även använt motorsåg och sågat kanaler för att vattnet ska kunna dräneras bort.
”Vi var redo för det dåliga vädret”
Nu fortsätter arbetet upp mot Sälen för att säkerhetsställa evenemanget ”Öppet Spår” som börjar på söndag.
Tommy Höglund säger att om tävlingen legat en vecka tidigare hade det aldrig gått. Det på grund av det kraftiga regn som kom förra veckan.
Hur nära var det att ni skulle få ställa in?
– De korta loppen har aldrig varit nära för att vi har konstsnö. Men ”Öppet Spår”, när det kom 20 millimeter regn och 8-10 m/s vind, det var en stor utmaning. Samtidigt fick vi information om att regnet skulle komma så vi var redo för det dåliga vädret.
Han avslutar:
– Det finns ett stort intresse i bygden att hjälpa till. De är riktiga Vasaloppshjältar.