Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjältehunden Zäpo är Sophies livräddare

Foto: Erik Englund

Sophie, 27, hade sannolikt inte levt i dag om det inte vore för hennes hund Zäpo, 3,5.

– Åtminstone tre gånger har Zäpo räddat Sophies liv, säger mamma Anna Lewin till Expressen.

Hennes dotter han svår epilepsi – ibland livshotande anfall – och då larmar hunden innan det är för sent.

Anna Lewins dotter Sophie i Gävle har i många år haft en svårbehandlad epilepsi.

– Skillnaderna mellan anfallen är stora – det är allt ifrån att Sophie slår pannan i tallriken vid matbordet, att hon är borta frö en kort stund till att hon ramlar ihop i svåra kramper och blir medvetslös och får svårt att andas, säger Anna Lewin, som tidigare berättat om sin dotter och hunden Zäpo i både Arbetarbladet och Gefle Dagblad.

På måndagsmorgonen, vid femtiden, fick Sophie ett svårt anfall. Då kom Anna, som vanligt, springande med en spruta med Stesolid (ångestdämpande och lugnande).

Får anfall på nätterna

– Vissa gånger hinner Sophie banka i väggen och ropa "mamma" innan anfallet kommer. Men får hon anfallen på natten, när jag sover, eller när jag sitter framför tv:n eller lagar mat i köket, då är det Zäpo som larmar.

– Zäpo kommer då springande och ber mig om hjälp. Ligger jag och sover sticker han huvudet under bäddmadrassen och brölar som en kossa. Är det på dagen, och jag först inte förstår honom, sticker han nosen under min högra arm och väsnas, berättar Anna Lewin.

För inte så länge sedan ramlade Sophie i badrummet. I fallet slogs toalettstolen sönder och Sophie fastnade – medan vattnet sprutade.

– Då hämtade Zäpo mig och lät Sophie hålla fast i pälsen och dra upp henne, säger mor Anna.

Får henne att andas

Anna Lewin har haft hundar så länge hon minns.

– Jag har tagit hand om många hundar, bland annat en döv hund som jag lärde teckenspråk. Min målsättning med alla hundar är att de ska må bra och känna sig duktiga. Det sker bara med glada tillrop och belöning med små hundgodsaker.

– Jag hade en flat coated retreiwer, Varga hette hon, som jag uppfostrade och tränade och jag upptäckte att hon tyckte om att hålla koll på Sophie.

– Senare tränade jag Zäpo på samma sätt. Zäpo är egentligen en sökhund – jag är med i Missing people med honom – men han har fått en nära relation till Sophie. När hon badar i badkaret vågar jag lämna henne ensam med Zäpo som då ligger på golvet och tittar på henne.

– När Sophie får ett anfall och inte andas ordentligt och blir blå i ansiktet, skyndar sig Zäpo att slicka henne i ansiktet – och då börjar Sophie kippa efter andan igen, säger Anna Lewin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.