När Johanna Normark var ute och gick när hennes hund Mossa helt plötsligt stack in i skogen. "Jag ropade efter henne, men hon stannade inte", berättar Johanna som sedan hittade Mossa vid sidan av en äldre man som lång raklång på marken. Foto: Lasse Sandström
När Johanna Normark var ute och gick när hennes hund Mossa helt plötsligt stack in i skogen. "Jag ropade efter henne, men hon stannade inte", berättar Johanna som sedan hittade Mossa vid sidan av en äldre man som lång raklång på marken. Foto: Lasse Sandström

Hjältehunden Mossa fann saknad 86-åring

Publicerad
Uppdaterad
Den 86-årige mannen hade varit försvunnen i två dygn. Då klev hjältehunden Mossa fram - och räddade hans liv.
- Jag är jättestolt, säger matte Johanna Normark.
Johanna Normark, 22, var i går ute och gick med sin hund Mossa i Malmaskogen i Västerås. Plötsligt sprang Mossa in bakom några stora stenar.
- Jag ropade efter henne, men hon stannade inte. Hon brukar alltid komma när jag ropar, säger Johanna.
Johanna sprang in mellan träden efter Mossa, som är en irish softcoated wheaten terrier. Efter en kort stund såg hon att hunden satt vid ett stenröse. När hon gick fram fick hon syn på en man som låg raklång med huvudet mot marken.

Sprang efter hjälp

- Jag blev livrädd och chockad. Jag lyfte lite försiktigt på hans axel. Han yrade och var illa medtagen.
Mannen hade synliga sår i ansiktet. Johanna säger att hon först trodde att mannen var död. Hon sprang genast till ett radhus i närheten och hämtade hjälp.
Polisen fick larmet klockan 11.48.
När polisen och ambulanspersonalen kom till platsen var mannen vid medvetande.
- Han kunde uppge namn och personnummer. Troligtvis har han halkat och slagit sig, säger Per Strömbäck, vid polisens länskommunikationscentral i Västmanland.
Mannen, som är 86 år gammal, fördes till sjukhuset med lindriga skador.

Saknad i två dygn

I två dygn hade polisen letat efter 86-åringen.
Han försvann från ett äldreboende i närheten av Malmaskogen strax efter lunch i torsdags.
- Hunden är dagens hjälte, helt klart. Det var hon som ledde oss till honom. Det är helt fantastiskt, säger Per Strömbäck.
Johanna Normark, som till vardags bor i Umeå, är mycket nöjd med sin kompis hjälteinsats.
- Jag är jättestolt. Hon fick Singoallakakor när hon hem. Det är det bästa hon vet, säger matte Johanna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag