Hjältehunden Arthurs operation ställdes in

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hunden Arthur har blivit en världsnyhet. Daily Mail toppar med storyn om gatuhunden och Washington Post, CNN och ABC News har också följt hans öde.
Foto: Krister Göransson
Nu har hans husse Mikael Lindnord även blivit inbjuden till CNN Weekend. "De vill ha oss på plats i studion", säger han.
Foto: Krister Göransson
"Jag tycker att det är jättekul med all uppmärksamhet. Inte minst för att det belyser ett problem som de har i Ecuador, att man kan göra vad som helst med hundarna utan att straffas", säger Mikael Lindnord.
Foto: Krister Göransson
Arthur fattade tycke för teamledaren i multisport Mikael Lindnord under VM i Ecuador. Här blir han matad med en köttbulle.
Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
De fyra tävlande och Arthur kämpar sig genom leran i Multisport-VM.
Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
"Han sprang med oss i 20 timmar. Så fort som vi stannade till la han sig på marken för att han var så trött", berättar Mikael om hunden.
Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
När teamet kom i mål tog de in på hotell. Arthur fick givetvis följa med.
Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
Mikael har nu tagit med sig Arthur hem till Örnsköldsvik: "Jag ringde till min fru och sa att jag var rädd för att vi nog skulle bli fyra i familjen".
Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
1 / 9

Äventyrshunden Arthur skulle ha opererats under torsdagen – men operationen ställdes in. Jordbruksverket vill inte ta honom ur karantän.

HundenArthur blev en världskändis när han följde med det svenska VM-laget i multisport. I november landade han i Sverige när laget hade bestämt för att ta med honom hem. Men Arthurs äventyr är inte över. I torsdags skulle Arthur ha opererats för sår på ryggen men operationen blev inställd. Jordbruksverket vill inte ta Arthur ur karantän förrän 20 mars, det datumet som satts tidigare.

– Vi fick först ett muntligt ja för att ta honom ur karantänen och fixa ryggen och tänderna och det tar ju lite tid att spärra av ett sjukhus och ordna med ett team av specialister. När vi sedan skulle få ett skriftligt ja så fick vi avslag, säger Mikael Lindnord, Arthurs husse.


"Vi respekterar detta"

Arthur hade flera sår på ryggen som inte riktigt läkt. Därför planerades en operation och allt var redan klart när Arthur fick avslag för att tas ur karantänen.

– Jag försökte allt jag kunde för att få till en operationstid ändå, men vi respekterar självklart beslutet. Jordbruksverkets beslut är helt rätt, säger Mikael Lindnord.

Trots att operationen inte blev av verkar Arthur vara på bättringsvägen. När laget åkte och hälsade på Arthur var han glad att se dem och mådde bra.

– När jag var och hälsade på honom i går så är såren mycket bättre, det sista såret håller på att läka och öronen, som var i riktigt dåligt skick är mycket, mycket bättre. Han har fått lite mer hull i karantänen och pälsen som tidigare var som svinto är nu mjuk och go.

Som det ser ut nu har det sista såret på ryggen läkts så pass att Arthur inte kommer behöva opereras.

– Det har bara hänt massor av positiva saker. Jordbruksverket har tagit rätt beslut och jag ifrågasätter inte det, säger Mikael Lindnord.

Arthurs tänder är fortfarande i dåligt skick och behöver opereras men det är inte anledning nog för jordbruksverket att ta honom ur karantänen.


Förväntansfulla inför att Arthur ska få komma hem

Turerna för Arthur har varit många, från början skulle han inte ens ha fått komma in i landet på grund av såren. Genom att samla in pengar kunde det svenska VM-laget ordna med rabiesvaccination och ett veterinärintyg från Quito. Till slut fick Arthur följa med på planet till Stockholm.

Mikael Lindnord och hans familj håller nu på att förberedda för att han ska få komma hem.

– Vi håller på att köpa hundgrejer och ordna så att han får en egen plats att sova. Det är så roligt, han kände igen mig direkt när jag kom och hälsade på honom i karantänen. Jag tog upp honom i knät och höll honom som en bebis. Det är inte alla hundar som gillar det, men han låg bara och gosade. Han är väldigt mysig, säger Mikael Lindnord.

Den 20 mars får Arthur följa med Mikael Lindnord hem till Örnsköldsvik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.