Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hjälte-hunden Arthur tog sig genom hela VM

Hunden Arthur har blivit en världsnyhet. Daily Mail toppar med storyn om gatuhunden och Washington Post, CNN och ABC News har också följt hans öde. Foto: Krister Göransson
Nu har hans husse Mikael Lindnord även blivit inbjuden till CNN Weekend. "De vill ha oss på plats i studion", säger han. Foto: Krister Göransson
"Jag tycker att det är jättekul med all uppmärksamhet. Inte minst för att det belyser ett problem som de har i Ecuador, att man kan göra vad som helst med hundarna utan att straffas", säger Mikael Lindnord. Foto: Krister Göransson
Arthur fattade tycke för teamledaren i multisport Mikael Lindnord under VM i Ecuador. Här blir han matad med en köttbulle. Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
De fyra tävlande och Arthur kämpar sig genom leran i Multisport-VM. Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
"Han sprang med oss i 20 timmar. Så fort som vi stannade till la han sig på marken för att han var så trött", berättar Mikael om hunden. Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
När teamet kom i mål tog de in på hotell. Arthur fick givetvis följa med. Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
Mikael har nu tagit med sig Arthur hem till Örnsköldsvik: "Jag ringde till min fru och sa att jag var rädd för att vi nog skulle bli fyra i familjen". Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
1 / 8

I början av multisport-VM var de fyra deltagare.

Sedan blev de fem.

Hunden Arthur fattade tycke för teamledaren Mikael Lindnord och sprang med laget i 20 timmar i djup lera, genom vattendrag och djungeln.

- Det är en otrolig hund, säger Mikael.

Nu ska han försöka ta hem Arthur till Sverige.

Multisports-VM i Ecuador avslutades under söndagsmorgonen och det svenska teamet kunde vila ut efter 146 timmars lopp. I sex dygn har de sprungit, cyklat, paddlat - och genomfört en av de tuffaste tävlingarna som finns i världen.

Från början var de i det svenska Peak Perfomance-teamet fyra medlemmar, tre svenskar och en amerikanska. Men strax innan de skulle löpa igenom en svår sträcka i tung lera fick de besök av en gatuhund.

Teamet satt och åt i en by i Anderna då han dök upp.

- Jag såg en hund som såg skabbig och rejält tilltygad ut. Han hade sår över ryggen och det såg ut som ingen någonsin hade varit snäll mot honom. Jag uppmärksammade honom inte särskilt, men gav honom en köttbulle och tänkte inte mer på det, säger Mikael Lindnord, 38, från Örnsköldsvik.

Följde genom leran

När de sedan började springa såg de att hunden följde med dem. Terrängen var svår. De hade lera upp till knäna och de gick vilse i djungeln - ändå gav inte hunden, som fick namnet Arthur, vika.

- Han sprang med oss i 20 timmar. Så fort som vi stannade till la han sig på marken för att han var så trött. Jag tänkte att han har väl inte ätit så mycket. Därför fick han dela en burk konservmat med resten av oss.

Efter den ansträngande löpningen skulle de paddla. Funktionärerna sa till dem att de inte kunde ta med Arthur och därför kastade de sig i kajakerna utan honom.

Det fick ändå inte Arthur att ge upp. Han började simma efter, samtidigt som åskådarna vid strandkanten jublade.

- Han hade bott uppe i bergen och hade antagligen aldrig simmat, men det hindrade honom inte. Trots att han var en väldigt stor hund tog vi upp honom i kajaken.

Med hunden i knäet

Under sju mils paddling satt Mikael med Arthur i knäet samtidigt som han paddlade. Vid en punkt hoppade Arthur i vattnet och blev blöt och kall.

- Då fick han ta min goretexjacka. Jag höll på att frysa ihjäl och eftersom vi var inne på sluttampen var vi rätt trötta. Men vi paddlade så i tolv timmar.

I morse kom teamet i mål. De tog in på hotellet tillsammans med sin fyrbenta vän.

- Städtanterna på hotellet försökte jaga bort honom, men vi sa att han var med oss.

Mikael är djupt imponerad av Arthurs karaktär, hans styrka och ork. Han har aldrig sett sig som en djurmänniska, men kärleken till Arthur är stark.

-Han har en enorm karaktär och ingen aggressivitet i sig alls. Om det kommer andra hundar emot honom står han helt still.

Ska försöka ta med honom hem

Om några dagar åker gruppen hem till Sverige. Förhoppningsvis har de Arthur med sig.

- Jag ringde till min fru och sa att jag var rädd för att vi nog skulle bli fyra i familjen, att vi skulle få en till medlem. Vi ska ta Arthur till veterinär och sedan ska vi gå till ambassaden och undersöka vilka möjligheter det finns att ta med honom på flyget, säger Mikael.

Hans fru Helena Lindnord har hört talas om den härliga hunden och ställer sig positiv till en ny familjemedlem. Hon tror att Arthur kan tillföra mycket.

- Han ligger Mikael väldigt varmt om hjärtat så det skulle bara vara mysigt om han kommer hem hit, säger hon.

Arthur och Mikael har fått stor uppmärksamhet i Ecuador och har blivit uppmärksammad i lokal press.