Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hjältarna i hemtjänsten trotsar snön: "Vi har inget val – de äldre behöver oss"

Sanna och kollegerna kämpar på.
En vanlig syn i Söderhamn just nu.
Men inom hemtjänsten är det inget alternativ att ställa in arbetsdagen.

Tågtrafiken står stilla, skolor håller stängt och delar av samhället går på knäna.

Men mitt i allt kaos står hemtjänstpersonalen stadigt, hur mycket snö det än faller.

– Vi tar hand om människor, och det är det bästa jobbet man kan ha enligt mig, säger Sanna Håberg som arbetar inom hemtjänsten i Söderhamn.

Veckans snöoväder har orsakat stora problem i flera delar av landet

Bostäder har blivit strömlösa, tåg har ställts in, människor har haft svårt att ta sig till sina jobb och i bland annat Hälsingland och Västernorrland har skolor varit tvungna att ställa in undervisningen.

Men många i Hälsingland har inte haft något val.

Till den skaran hör definitivt hemtjänstpersonalen i Söderhamn, som har kämpat på bland hus och småvägar trots de oerhörda mängderna snö.

En av de tappra hemtjänstarbetarna är Sanna Håberg, 20.

– Just nu är det rätt lugnt, men det här är nog det värsta jag har varit med om under mina 20 år, säger Sanna, som tog den här bilden under torsdagen.

En talande bild.

Här var det trångt med snö.

Hjälpte sina kolleger

Sanna var ledig under torsdagen men ryckte ändå ut för att hjälpa de kolleger som var i tjänst.

– Jag hjälpte dem som hade fastnat med bilen i snön, jag hjälpte till att putta på bilarna så att de kunde komma i väg igen, säger Sanna.

Inom hemtjänsten har anställda ett tajt tidsschema att rätta sig efter, och det handlar ofta om ett par minuter mellan hembesöken.

Något som försvåras av snöfall av den här omfattningen.

– Självklart blir det förseningar, men brukarna har varit förstående och alla kolleger har hjälpt varandra så fantastiskt bra, så det har gått bra ändå med tanke på det här vädret, säger Sanna.

De äldre är förstående

Att stanna hemma eller ställa in dagens planerade hembesök – som kan innefatta allt från handling på affären till städning och personlig omvårdnad – är inte ett alternativ för hemtjänstpersonalen.

– Det är ju just det, vi tar hand om människor, och det är det bästa jobbet man kan ha enligt mig. Så när man kommer hem till brukarna och ser att de blir så glada att man kommer, ja då struntar man faktiskt i vilket väder det är. Vi kämpar oss fram och kommer till dem med ett leende på läpparna. Självklart så är det ju kämpigt när man fastnar, och det är slirigt att köra och många vägar är oplogade. Så ibland är det bara att klumpa sig genom snön men det är så värt det, säger Sanna entusiastiskt.

Hur reagerar de äldre när ni till slut kommer fram?

– De tycker synd om oss som får stå ut med det här vädret, och de är väldigt förstående för att det kan bli förseningar och sånt.

Inte helt lätt att ta sig fram på vissa vägar i Söderhamn.

"Cheferna har varit fantastiska"

Sanna säger att det känns bra att kunna utföra ett så pass viktigt arbete, vädret till trots.

– Det känns jättebra. Med tanke på hur alla har samarbetat och kämpat så märks det verkligen hur alla brinner för jobbet och vilket otroligt underbart jobb vi faktiskt har, säger hon.

Och hon hyllar sina kolleger.

– Cheferna och alla kolleger har varit helt fantastiska i det här ovädret och alla har gjort det så bra och hjälpt varandra, säger Sanna.

Sanna är precis hemkommen från dagens jobbpass.

Nu väntar lite vila innan hon ska jobba på söndag igen.

– Jobbdagen i dag började med att få fram alla bilar som var totalt översnöade och en bil kom vi inte ens in i. Så två personer fick samåka med varandra. Jag själv fastnade någon gång så att jag blev lite sen. Det var jobbigt men det gick bra, säger Sanna.

LÄS MER: 25-åriga Mariels vädjan: "Varför ser ni ner på oss inom hemtjänsten?"