Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjälpte Akilov – nu vill hon försvara terrormisstänkt

Madeleine Käärik vill bli Östersundsmans privata försvarare.
Madeleine Käärik vill bli privat försvarare åt den terrormisstänkte Östersundsbon.
Foto: kaarik.se / kaarik.se
Den terrormisstänkte Östersundsbon måste själv vilja byta advokat om Madeleine Käärik ska kunna bli hans privata försvarare.
Madeleine har tidigare varit juridiskt biträde åt terrormördaren Rakhmat Akilov i hans asylprocess.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Madeleine Käärik var juridiskt biträde åt massmördaren och terroristen Rakhmat Akilov när han sökte asyl i Sverige. 

Nu vill hon hjälpa den terrormisstänkte mannen i Östersund som ”privat försvarare” och ta över advokat Linda Arnqvists jobb.  

– För att han begärde att få mig. Jag kommer skicka in en ansökan till tingsrätten under måndagen, säger Madeleine Käärik. 

Efter att mannens, enligt vittnen, farliga bilfärd på Stortorget i Östersund i onsdags slutade med att han krockade med en sten och greps så var han redan på det klara med vilka advokater som han ville försvaras av. 

En av dem var juristen Madeleine Käärik som tidigare företrätt Rakhmat Akilov i hans asylprocess – men hon har inte behörighet att vara offentlig försvarare i domstol. 

Så vill Madeleine Käärik bli försvarare till mannen

Nu vill Madeleine Käärik försöka lösa det på ett annat sätt. 

– Jag tänker faktiskt skicka ett brev till Östersunds tingsrätt under måndagen om att jag överväger att bli hans privatförsvarare. 

Mannen, som är i 30-årsåldern, sitter nu häktad som misstänkt för stämpling till terroristbrott och företräds av den offentliga försvararen, advokat Linda Arnqvist. 

Vad beror det på att den misstänkte frågade efter dig? 

– Jag är mycket känd bland dem som kommer från forna Sovjetunionen. Jag kan ryska och har jobbat med utlänningsrätt i 15 år, säger Madeleine Käärik. 

Mannen blir tvungen att betala om han ska ha Käärik

Och du skötte Akilovs asylprocess? 

– Till Akilov var jag offentligt biträde, ja. Det stämmer. 

Har den nu misstänkte Östersundsmannen kontaktat dig tidigare? 

– I och med att jag kommer kontakta tingsrätten för att eventuellt bli hans privata försvarare så vill jag inte diskutera det. 

Enligt kammaråklagare Henrik Olin finns det inga formella hinder för den misstänkte att företrädas av en privat försvarare. 

– Man kan ha privat försvarare. Det hade till exempel Asap Rocky, som Slobodan Jovicic var privat försvarare åt. Då betalar man sin försvarare själv och blandar inte in rätten som man har till en offentlig försvarare. Men det måste komma på önskemål från den misstänkte, säger Henrik Olin. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.