Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hjälporganisationerna saknas i Mosul

Barn och vuxna skadas dagligen i striderna i Mosul. Trots det är de stora hjälporganisationerna inte på plats.
Foto: Niclas Hammarström / NICLAS HAMMARSTRÖM
– Vi ska få information om läget under måndagen, säger Åsa Nyquist Brandt på Läkare utan gränser.
Foto: Niclas Hammarström / NICLAS HAMMARSTRÖM

Barn och vuxna skadas dagligen i striderna i Mosul.

Trots det är de stora hjälporganisationerna inte på plats.

– Vi ska få information om läget under måndagen, säger Åsa Nyquist Brandt på Läkare utan gränser.

Det råder kaos inne på det lilla fältsjukhuset i Mosul när Expressens reporter Magda Gad besöker det och hon rapporterar om brist på personal, brist på mediciner, brist på all annan utrustning.

Fältsjukhuset har satts upp av den lilla slovakiska organisationen Academy of emergency medicine.

Samtidigt fylls det hela tiden på med fler skadade barn och vuxna från de ständigt pågående striderna i krigszonen.


LÄS MER: Barnens tårar för sin pappa i dödens stad


Men trots den desperata situationen är det enbart den lilla slovakiska hjälporganisationen Academy of Emergency Medicine som är närvarande, rapporterar Magda Gad.


LÄS MER: En månad vid fronten – så levde jag dag för dag 


Unicef: Fältsjukhus inte vårt uppdrag

Så kan du hjälpa

Unicef

Hjälper barn och deras föräldrar med livräddande förnödenheter.

SMS: Skicka UNICEF till 72 900 och ge 100 kronor för att hjälpa snabbt och direkt.

PlusGiro 90 20 01-7

Bankgiro 902-0017
Röda korset

Delar ut mat och vatten, ordnar med tak över huvudet och ger psykosocialt stöd till människor i området.

SMS: Skicka AKUT MOSUL till 72 900 och skänk 100 kronor för att hjälpa snabbt och direkt.

Swisha valfritt belopp till nummer 123 555 7756 för att hjälpa de som flyr från Mosul.

Plusgiro 900 800-4

Bankgiro 900-8004
Läkare utan gränser

Hjälper med akutsjukvård.

Swish: 9006032

Plusgiro: 900603-2

Bankgiro: 900-6032
Rädda barnen

Står i beredskapsläge utanför Mosul i Irak för att kunna förse befolkningen med mat, vatten, och andra förnödenheter. Det finns också särskilda team som ska ge barn på flykt trygghet och skydd.

Swish: 902 0033

Plusgiro: 90 2003-3

Bankgiro: 902-0033

Unicef förklarar att deras uppdrag är att skydda barns rättigheter, inte att hjälpa till på fältsjukhus dit stridande parter kommer. Därför är de inte på plats mitt inne i striderna - däremot ledde Unicef för en vecka sedan en åtta lastbilar stor hjälpkonvoj till Mosul som försåg 15 000 barn och deras familjer med livräddande produkter som vattenreningstabletter och hygienartiklar.

Svenska Läkare utan gränser har ingen egen verksamhet i Irak, däremot finns den internationella organisationen representerad i landet.

– Vi ska få information om läget under måndagen, säger Åsa Nyquist Brandt på Läkare utan gränser.

Hon citerar en av organisationens personer som befinner sig i området:

– Läkare Utan Gränsers team ger akutvård till människor i området kring Mosul. Vi anpassar hela tiden våra insatser till den rådande situationen.

Ökad säkerhet kring hjälparbetare

Expressen har även varit i kontakt med svenska Röda korset, de vill av säkerhetsskäl inte avslöja om deras organisation befinner sig i eller i närheten av Mosul.

– De humanitära behoven är enorma och vi gör allt vi kan, men striderna kan göra det svårt att nå fram, säger pressekreterare Fredrik Hammarbäck.

I mitten av september bombades en FN-konvoj av stridsflygplan när den var på väg in i Aleppo i Syrien. Tolv hjälparbetare dödades i attacken. Sedan dess har många hjälporganisationer ökat säkerheten kring sin personal.

MSB finns i regionen

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, har samarbetsavtal med många humanitära FN-organ som finns representerade i regionen. Där bistår man med personal men på grund av striderna i Mosul finns ingen på plats inne i staden.

– Många människor flyr från Mosul och Syrien inom nordöstra Irak, dels mot de kurdiska regionerna och dels söderut. Där upprättas det olika läger och många hjälporganisationer är där och tar hand om dem som flyr, säger Jakob Wernerman, biträdande enhetschef på insatsenheten.

Regeringen kan ge MSB i uppgift att samordna och genomföra biståndsinsatser. Det skedde bland annat under Ebolautbrottet i Västafrika för två år sedan, men enligt Jakob Wernerman, finns inga planer på något sådant gällande Mosul i dagsläget.

– Vi står för det operativa stödet och Sida står för det finansiella, de har pengar att ge till biståndsorganisationer och katastrofhjälpssituationer på plats. En stor del av våra insatser finansieras också av Sida, säger Jakob Wernerman.

Sveriges Radio har tidigare rapporterat om hur man från regeringens sida utreder en ny biståndsstrategi som ska riktas mot Irak.

I höst ska man ge 90 miljoner kronor i bistånd för att bygga upp det som förstörts i striderna, bland annat de som rasar med IS i Mosul.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.