Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hjälporganisationerna: Detta ska du skänka

Nina Paulsen, katastrofrådgivare på svenska Röda korset.
Foto: Pressbild

Många svenskar har engagerat sig för att hjälpa Ukrainas krigsoffer genom insamlingar och donationer.

Men vad många inte tänker på är att gåvan inte alltid lever upp till kvalitetskriteriet – eller ens möter det aktuella behovet.

Detta kan försvåra och försena arbetet för hjälporganisationer på plats. 

– Då skulle man kunna bidra till skada, säger Nina Paulsen, katastrofrådgivare på Röda korset.

Just nu har över en miljon människor flytt Ukraina efter Rysslands invasion, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Samtidigt finns det ett stort engagemang bland svenskar att hjälpa och stötta krigets offer. 

Vissa har valt att skänka pengar genom hjälporganisationer. Andra har valt att skänka kläder, medicin och andra förnödenheter. 

Men vad många inte tänker på är att gåvan inte alltid möter det behov som är aktuellt för tillfället. 

Det kan även vara så att en materialdonation inte uppfyller hjälporganisationers grundläggande kvalitetskrav för att gåvan överhuvudtaget ska nå människor i nöd.

Icke efterfrågat material försvårar

Nina Paulsen är katastrofrådgivare på Röda korset och inblandad i den insatsen som just nu äger rum i Ukraina och de omkringliggande länderna. 

– I en sådan här situation är Röda korsets volontärer och anställda i regionen mycket upptagna med att göra ordentliga behovsanalyser och försöka möta de aktuella behoven. Det kan bli problem om man skickar ej efterfrågade saker till Röda korset. Det försenar insatserna för det som vi faktiskt behöver göra, säger Nina Paulsen.

När exempelvis medicin med passerat utgångsdatum, mat som blivit dålig på färden eller för slitna kläder måste sorteras och slängas så försenas hjälporganisationers arbete.

Organiserat engagemang på sociala medier

Hon menar att kvalitetskriterierna även är viktigt för att se till att alla får ett likvärdigt stöd.

– Om man till exempel skulle dela ut tio olika filtar där några är i gott skick och god kvalitet medan andra är jätterisiga, då skulle man kunna bidra till skada. Att det kan bli konflikter bland drabbade i flyktingläger. Det är inte bara att det försenar vårt arbete men det kan också skapa situationer som man inte alls räknat med, säger Nina Paulsen.

Samtidigt som många svenskar skänkt pengar, kläder och andra förnödenheter, finns det människor som tagit till sociala medier för att organisera hjälpåtgärder på egen hand. 

I olika grupper på Facebook har svenska privatpersoner startat insamlingar av material för att själva köra ned det till Ukrainas gränser. 

Även detta kan problematisera arbetet för organisationerna på plats.

– Det är risk att man bidrar till att fördröja och försvåra de insatser som behöver göras för att säkra utsatta människors behov och att basala rättigheter möts, säger Nina Paulsen.

Gläds över engagemanget

Hon vill uppmana folk att hålla koll på olika organisationers hemsidor för att verkligen se till att gåvan möter det aktuella behovet. 

Samtidigt gläder hon sig över det stora engagemang som folk har visat i att stötta Ukrainas krigsoffer. 

– Från vår sida välkomnar vi verkligen engagemang och allt det stöd som vi har fått i form av pengar till våra insatser i regionen. Men också i form av förfrågningar om vad man kan göra. Vi är tacksamma över att i situationer som denna blir folk engagerade och intresserade av de här frågorna.

Röda korset

Ukraina är Röda korsets tionde största insats i världen. 600 anställda finns fördelade på sex kontor över hela Ukraina på båda sidor om kontaktlinjen. Röda korset reparerar såväl vattenanläggningar som infrastruktur i landet och levererar medicinsk utrustning.

I samarbete med Röda korset har Expressen en insamling. Genom att swisha till numret 123 097 36 44 skänker du pengar som öronmärks till arbetet i Ukraina.

SOS Barnbyar

SOS Barnbyars fokus är att trygga barnen. De har hittills evakuerat 120 barn och familjer från Luhansk och Brovary i mitten av februari.

De uppmanar privatpersoner och företag att bidra till deras katastrofinsamling som går till akutstöd för de evakuerade, mat, boende, hygienartiklar och psykosocialt stöd.

Swisha till 123 320 07 14 eller PG 90 02 29-6 märk bidraget med ”Ukraina”

Unicef

• Unicef är på plats i Ukraina där de hjälper barn och familjer vars liv hotas av stridigheterna.

• Skolor och vattensystem har skadats av stridigheterna och hundratusentals barn är traumatiserade under den åtta års långa konflikten.

• Unicef arbetar för att barnen och deras familjer får akut sjukvård, tak över huvudet, mat, rent dricksvatten och psykosocialt stöd.

Swisha till nummer 9020017, märk med Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.