Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emma Råberger hjälper drabbade efter branden i Sätra i Gävle

Radhuslänga brann ner i Sätra, Gävle på måndagen.
Hemmen blev utbrunna i radhusbranden i området Sätra i Gävle.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/ TT
Brandrök syntes över Gävle vid radhusbranden i går.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT

Tolv familjer står utan hem efter den stora radhusbranden i Gävle. 

Nu sluter grannar och närområde upp och skänker kläder och förnödenheter till de drabbade. 

– Det är fantastiska människor som bor här, säger Emma Råberger som startade insamlingen. 

Ett skal. Det är vad som är kvar av radhuslängan efter den stora branden i Gävle. 

Ett av radhusen i området Sätra började brinna på måndagen och snart stod hela längan i lågor. 

Grannen Emma Råberger satt och åt lunch med sina barn med altandörren öppen när hon kände röklukten. När hon gick ut såg hon lågorna och det stora rökmolnet bolma från andra sidan gatan. 

– Det var väldigt läskigt och man var orolig att någon var kvar i husen. Det var så mycket rök att man hostade så fort man gick nära, så jag tog hand om mina egna barn som var ledsna och rädda, så klart. Många grannar var ute och ropade och larmade, säger hon. 

Startade insamling

När det var tydligt att husen skulle brinna ner, att familjerna förlorat allt, bestämde sig Emma Råberger att starta en insamling till de drabbade. Hon hade kläder över från en loppis och skickade ut meddelanden i olika grupper på Facebook om idén. 

 – Min man har en lokal här i området som vi använder. Du ska se berget av kläder som kom in bara i går. Det är helt fantastiskt hur folk ställer upp. Även folk från andra gårdar har kommit hit och skänkt saker eller hjälpt att sortera kläderna, säger hon och fortsätter:

 – Det var ju de som sprang ut från sina brinnande hem i underkläder. De har ingenting kvar. Det är fruktansvärt, jag lider så fruktansvärt med dem alla. Hade vinden legat annorlunda kunde vårt hus drabbats och hade det hänt mig hade jag hoppats någon hade hjälpt.

”Hade det här hänt mig hade jag hoppats någon hade hjälpt”, säger Emma Råberger, som startat en insamling till familjerna som fått sina hem förstörda i storbranden.
Foto: Privat
Redan under måndagen fylldes lokalen med kläder, leksaker och förnödenheter till familjerna som drabbats av branden.
Foto: Privat
Skänkta hygienartiklar.
Foto: Privat

Matbutiken skänker fika

Familjen Råberger har också hållit sin dörr öppen hela natten för att räddningstjänst ska kunna kunna använda toaletten och flera har sett till att det finns fika eller erbjudit sina sängar och hem. 

– Alla sluter upp. Vi har också de som engagerar sig i att leta efter katter som försvunnit. De är helt fantastiskt – i det hemska, säger Emma. 

Även Ica Kvantum Sätra har skänkt hygienartiklar, mat och förnödenheter till de drabbade och även fika till de som anordnar olika former av hjälp och till räddningstjänst.

– Det är självklart, blir samhället i närheten drabbat vill man vara med och bidra om man kan, det är vår filosofi, säger Ica-handlaren Fredrik Rydberg. 

Den lokala Ica-butiken har skänkt mat och produkter.
Foto: Privat

Varför branden startade är ännu oklart. Svenska kyrkan, polisen, ambulanspersonal, psykologer och personer från försäkringsbolagen har varit på plats för att svara på frågor och stötta drabbade familjer. 

”Någon procents ro”

Lokalen med insamlade kläder och saker till de drabbade familjerna kommer att vara öppen hela veckan och en bit in på nästa vecka, så att familjerna ska ha tid att landa. 

– Redan i går kom en vän till en av de drabbade familjerna och hämtade kläder och leksaker till barn och kläder till vuxna, säger Emma Råberger, vars dotter brukar leka med ett av barnen i det nedbrunna huset. 

– Att vi gör det här kanske ger någon procents ro för de drabbade.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.