Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjälpen kom först en timme efter kraschen

Tidslinjen har varit svår att utreda, men nu klarnar bilden. De fem avlidna hann ligga i vattnet en timme innan räddningstjänst var på plats.Foto: Johan Nilsson / TT
Första larmet till räddningstjänsten kom 02.50. Det framgår av deras insatsrapport från natten och bekräftas av den operativa chefen Torsten Kjell.
Viola Beach.Foto: Facebook

Olyckan som dödade bandet Viola Beach och deras manager ska ha inträffat 02.02.

Först vid 02:50 larmades räddningstjänsten till platsen.

Det bekräftas av deras insatsrapport och den operativa chefen Torsten Kjell.

– Det kan jag säga att det stämmer, säger han.

Vad som skedde när popbandet Viola Beach och deras manager dog efter att deras bil fallit ner i Södertälje kanal utreds fortfarande.

Tidslinjen har varit svår att utreda, men nu klarnar bilden.

De fem avlidna hann ligga i vattnet en timme innan räddningstjänst var på plats.

– Enligt brovakten ska det här ha hänt 02.02, säger Lars Berglund, förundersökningsledare vid trafikenheten.

Första larmet till räddningstjänsten kom 02.50. Det framgår av deras insatsrapport från natten och bekräftas av den operativa chefen Torsten Kjell.

– Det kan jag säga att det stämmer, säger han.

 

LÄS MER: Viola Beach kördes över av oljetanker

 

Tidigare har det rapporterats att räddningsinsatserna sattes i gång tidigare än så, men det kan inte ha skett. Räddningstjänsten har inte känt till händelsen överhuvudtaget förrän klockan 02.50.

När de fick kännedom om den gick de snabbt in i skarpt läge. Första styrkan från Södertälje fick larmet 02:51 och var på plats klockan 03.00, enligt Torsten Kjell.

Alltså en timme efter att olyckan skett.

Dykarna från Stockholms brandförsvar larmades någon minut därpå.

– De åker från Stockholm, så det tar lite tid för dem att komma fram, kanske en kvart eller så där, säger Torsten Kjell.

"Upptäcker delar av ett takräcke"

Tidigare uppgifter om att räddningsinsatsen på plats påbörjades strax efter halv tre på morgonen tillbakavisas också av polisens händelserapport.

02.40 skickas polispatruller till platsen, men bara för att undersöka den trasiga bommen. De är på plats 02.46, enligt händelserapporten, och rättar till bommen.

– Då upptäcker de att det ligger delar av ett takräcke borta vid bron, säger Lars Berglund, förundersökningsledare.

I samband med det får de vittnesuppgifter om att någon sett en bil köra på bron i samband med broöppning – och drar i gång ett pådrag.

– Då stämmer det här med att räddningstjänsten fick larm 02:50, då har polispatrullen varit här några minuter, säger Lars Berglund.

Tidigare rapportering om att pådraget skulle ha dragits i gång tidigare kan bero på en missbedömning av tiden av patrullen, tror Lars Berglund, som påpekar att han inte vill anklaga någon för det.

– Jag konstaterar bara att tiden på händelserapporten är absolut. Den klockan går inte fel, säger han.