Tidslinjen har varit svår att utreda, men nu klarnar bilden. De fem avlidna hann ligga i vattnet en timme innan räddningstjänst var på plats. Foto: Johan Nilsson / TTTidslinjen har varit svår att utreda, men nu klarnar bilden. De fem avlidna hann ligga i vattnet en timme innan räddningstjänst var på plats. Foto: Johan Nilsson / TT
Tidslinjen har varit svår att utreda, men nu klarnar bilden. De fem avlidna hann ligga i vattnet en timme innan räddningstjänst var på plats. Foto: Johan Nilsson / TT
Första larmet till räddningstjänsten kom 02.50. Det framgår av deras insatsrapport från natten och bekräftas av den operativa chefen Torsten Kjell.Första larmet till räddningstjänsten kom 02.50. Det framgår av deras insatsrapport från natten och bekräftas av den operativa chefen Torsten Kjell.
Första larmet till räddningstjänsten kom 02.50. Det framgår av deras insatsrapport från natten och bekräftas av den operativa chefen Torsten Kjell.
Viola Beach. Foto: FacebookViola Beach. Foto: Facebook
Viola Beach. Foto: Facebook

Hjälpen kom först en timme efter kraschen

Publicerad

Olyckan som dödade bandet Viola Beach och deras manager ska ha inträffat 02.02.

Först vid 02:50 larmades räddningstjänsten till platsen.

Det bekräftas av deras insatsrapport och den operativa chefen Torsten Kjell.

– Det kan jag säga att det stämmer, säger han.

Vad som skedde när popbandet Viola Beach och deras manager dog efter att deras bil fallit ner i Södertälje kanal utreds fortfarande.

Tidslinjen har varit svår att utreda, men nu klarnar bilden.

De fem avlidna hann ligga i vattnet en timme innan räddningstjänst var på plats.

– Enligt brovakten ska det här ha hänt 02.02, säger Lars Berglund, förundersökningsledare vid trafikenheten.

Första larmet till räddningstjänsten kom 02.50. Det framgår av deras insatsrapport från natten och bekräftas av den operativa chefen Torsten Kjell.

– Det kan jag säga att det stämmer, säger han.

 

LÄS MER: Viola Beach kördes över av oljetanker

 

Tidigare har det rapporterats att räddningsinsatserna sattes i gång tidigare än så, men det kan inte ha skett. Räddningstjänsten har inte känt till händelsen överhuvudtaget förrän klockan 02.50.

När de fick kännedom om den gick de snabbt in i skarpt läge. Första styrkan från Södertälje fick larmet 02:51 och var på plats klockan 03.00, enligt Torsten Kjell.

Alltså en timme efter att olyckan skett.

Dykarna från Stockholms brandförsvar larmades någon minut därpå.

– De åker från Stockholm, så det tar lite tid för dem att komma fram, kanske en kvart eller så där, säger Torsten Kjell.

"Upptäcker delar av ett takräcke"

Tidigare uppgifter om att räddningsinsatsen på plats påbörjades strax efter halv tre på morgonen tillbakavisas också av polisens händelserapport.

02.40 skickas polispatruller till platsen, men bara för att undersöka den trasiga bommen. De är på plats 02.46, enligt händelserapporten, och rättar till bommen.

– Då upptäcker de att det ligger delar av ett takräcke borta vid bron, säger Lars Berglund, förundersökningsledare.

I samband med det får de vittnesuppgifter om att någon sett en bil köra på bron i samband med broöppning – och drar i gång ett pådrag.

– Då stämmer det här med att räddningstjänsten fick larm 02:50, då har polispatrullen varit här några minuter, säger Lars Berglund.

Tidigare rapportering om att pådraget skulle ha dragits i gång tidigare kan bero på en missbedömning av tiden av patrullen, tror Lars Berglund, som påpekar att han inte vill anklaga någon för det.

– Jag konstaterar bara att tiden på händelserapporten är absolut. Den klockan går inte fel, säger han.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag