Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjälparbetare uppges tvingat sig till sex under epidemin

Vårdpersonal under ebola-epidemin i staden Beni, Kongo-Kinshasa.Foto: AL-HADJI KUDRA MALIRO / AP TT NYHETSBYRÅN
En flicka får Ebolavaccin i Beni, Kongo-Kinshasa, i juli 2019.Foto: JEROME DELAY / AP TT NYHETSBYRÅN

Dussintals kvinnor vittnar om sexuella övergrepp som ska ha begåtts av hjälparbetare under ebola-epidemin i Kongo-Kinshasa.

Kvinnorna säger att de tvingades ha sex med personer som jobbade för bland andra Världshälsoorganisationen, WHO, för att få jobb.

– Jag var livrädd. Jag var äcklad. Jag har inte ens berättat för min mamma, säger en kvinna till The New Humanitarian.

Över 50 kvinnor berättar för tidningen The New Humanitarian hur de utsattes för sexuella övergrepp i staden Beni, östra Kongo-Kinshasa, under ebola-epidemin 2018-2020.

Förövarna var personer som kommit till staden som hjälparbetare från länder som Belgien, Kanada, Frankrike och Burkina Faso.

Offren ska ha erbjudits jobb som städare, kökspersonal och assistenter till de misstänkta förövarna, vars arbetsgivare i sin tur ska ha varit bland andra WHO, Unicef, och Läkare utan Gränser.

Jobben ska ha varit mycket attraktiva bland lokalbefolkningen, då lönen som erbjöds av hjälparbetarna låg långt över den normala.

Lovades jobb i utbyte mot sex

Kvinnorna vittnar om att de antingen erbjudits jobb i utbyte mot sex, tvingats till sex, eller blivit av med jobbet när de vägrat ha sex med den hjälparbetare de arbetat för.

– Jag kan inte komma på en enda person som jobbade för hjälpinsatserna som inte behövde erbjuda något, säger en 44-årig kvinna.

Hon berättar att hon hade sex med en man som sade sig jobba för WHO för att få ett jobb.

Det här är Ebola:

Viruset upptäcktes 1976

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.