Hjälp oss att hjälpa Haiti

Publicerad
Uppdaterad
Nu får jordbävningens offer ännu mer hjälp av Expressens läsare.
I dag höjs priset på tidningen med en krona - som går direkt till Röda korsets hjälpinsats på Haiti.
- Tack snälla! Jag vill bara skicka ett stort tack till läsarna, säger Ann-Charlotte Johansson på Röda korset.
Och lika mycket som läsarna skänker bidrar även Expressen med.
Förödelsen efter jordbävningen som drabbade Haiti förra tisdagen är total.
Miljoner människor är hemlösa och saknar mat och medicin, döda kroppar ligger fortfarande på gatorna och riskerar att sprida smittsamma infektioner - och laglösa gäng hotar med våld och kaos.

Samarbetet fortsätter

Katastrofen beskrivs som en av de värsta någonsin och har lett till en massiv hjälpinsats från hela världen.
Redan timmarna efter skalvet kontaktade Expressens redaktion Röda korset för att lansera en insamling, och nu fortsätter samarbetet.
Priset på tidningen Expressen höjs på torsdagen med en krona. Den kronan går oavkortat till Röda korsets kampanj för Haiti, inte ens skatten dras av - den står Expressen för.

Expressen ger lika mycket

Dessutom - för varje extra krona som kommer in genom prishöjningen, skjuter AB Kvällstidningen Expressen till lika mycket.
- Varje dag kan man i Expressen läsa våra utsända journalisters vittnesmål om nöden på Haiti. Därför försöker vi finna fler vägar att hjälpa, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.
- Detta har engagerat våra läsare djupt och vi känner att vill ge dem ytterligare en möjlighet att tillsammans med Röda korset och oss bidra till att öka resurserna till hjälp för alla miljontals drabbade människor, säger Expressens vd Bengt Ottosson.

Har samlat in 15,6 miljoner kr

Svenska Röda korset har hittills samlat in totalt 15,6 miljoner kronor.
Tusentals av deras medlemmar har skramlat med bössor för att få in pengarna.
- Jag träffade en kvinna i går som kom in med fyra fulla bössor efter bara några timmar. Svenska folkets generositet är beundransvärd, säger Röda korsets kommunikationschef Ann-Charlotte Johansson.

"Vi är ytterst tacksamma"

Hon är mycket glad över att även Expressen och tidningens läsare skänker pengar:
- Vi är ytterst tacksamma. Pengarna behövs verkligen, säger hon.
Av de insamlade medlen på årsbasis går 90 procent rakt in i hjälparbetet, övriga tio procent bekostar Röda korsets administrativa kostnader.
- Men i samband med akutinsamlingar är de administrativa kostnaderna betydligt lägre än tio procent, säger Ann-Charlotte Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag