Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

Hjälp oss - nu drar
vi i gång Akutkollen

Publicerad

Hur fungerar egentligen svensk akutsjukvård? Den frågan vill Expressen ha svar på - och därför lanserar vi i dag "Akutkollen".

Med hjälp av era erfarenheter och vittnesmål vill vi komma närmare de svenska akutmottagningarna.

– Jag tycker att staten borde kunna tvångsvårda de sjukhus som våra landstingspolitiker uppenbarligen inte kan ansvara för, säger Expressens Eric Erfors.

Expressens ledarskribent Eric Erfors rapport från en överbelastad akutmottagning på Danderyds sjukhus rörde upp starka reaktioner när den publicerades 1 februari. Hans svårt demenssjuka mammas långa väntan på enkla åtgärder som saltdropp och en lugn plats att sova på fick mångas blickar att riktas mot akutsjukvården. Eric Erfors gav en skrämmande bild av hur hans mamma bollades runt på en mottagning där den ena handen inte verkade veta vad den andra gjorde.

Nu vill vi att ni gör samma sak.

Expressen granskar vården

I dag inleder Expressen "Akutkollen", en granskning av läget på de svenska akuterna. Vi vill att du som vårdas, har en anhörig som vårdas eller själv jobbar inom akutvården skickar din berättelse till oss. Var vårdades du? Hur blev du bemött? Hur länge fick du vänta? Vad gick fel? Vården är ett ämne som berör många. På Twitter kan du också kommentera artiklarna och berättelserna under hashtaggen #akutkollen.

– Svensk akutsjukvård är överbelastad. Många patienter far illa, och mest illa far de äldre. Man ska heller inte glömma vårdpersonalen, vars arbetssituation ibland är rent omänsklig. Det är jätteviktigt att vi alla hjälps åt att öppna upp vårdens annars slutna rum och berättar vad som händer. Det är bara så kan vi få en förändring, säger Expressens prisbelönte medicinreporter Anna Bäsén.

Prya

Även Eric Erfors har sedan mardrömsnatten på Danderyds sjukhus på allvar ställt frågan om vården håller måttet.

– Hur är det möjligt, att i ett av världens rikaste länder och med ett av världens högsta skattetryck, tvinga ensamma, dementa och multisjuka äldre vänta timme efter timme på akuten? Det är inte värdigt en välfärdsstat att tillåta människor lida på en brits i en sjukhuskorridor, säger han.

Nu lägger han fram ett förslag till Sveriges sjukvårdspolitiker.

– Låt landstingsråd som Filippa Reinfeldt, och andra, prya på akuten en fredagskväll varje månad så kanske det händer något.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag