Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hiv-smittad våldtäktsman jagas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En hiv-smittad våldtäktsman har rymt från rättspsyk i Sundsvall.

Mannen har varit intagen sedan 2005, men rymde för två veckor sedan.

Han är nu efterlyst i hela Europa.

En hiv-smittad man som är dömd för våldtäkt rymde den 26 september från rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Mannen, som är i 30-årsåldern, har varit intagen sedan 2005 år och har inte rymt tidigare. Rättspsykiatriska kliniken bedömer att det finns en begränsad risk för att mannen ska begå nya våldtäkter.

– Det går inte att utesluta att han är en fara. Men han är inte i något bra fysiskt skick. Vi tror därför inte att han har förmågan att göra något mot en annan människa mot dennes vilja, säger Bengt Eriksson, talesperson för kliniken.

Däremot finns det en viss risk att mannen sprider viruset, då han inte har en tillräcklig sjukdomsinsikt. Mannen efterlystes strax efter att han rymde.

– De få ledtrådar som finns har vi lämnat till polisen. Det finns ingen relevant släkt, vi tror inte att det finns några aktuella vänner heller, säger Bengt Eriksson.

Det är oklart var mannen nu befinner sig.

– Vi har gjort initiala spaningar när det här kom till vår kännedom, men de har inte givit några resultat, säger Mikael Ahrtzing, informatör vid polisen i Västernorrland.

Medicinerar mot psykos

Polisen vill inte gå ut med en bild på mannen, eftersom de inte har lyckats säkerställa en nytagen bild.

Mannen medicinerar vanligtvis mot flera sjukdomar däribland mot hiv respektive en psykos.

– Han äter mediciner mot psykos, men de är på väg ut ur kroppen om han inte har fått tag i nya, vilket gör att han kan bete sig egendomligt, säger Mikael Ahrtzing.

Dömd för våldtäkt

Mannen dömdes 2005 till rättspsykiatrisk vård för grov våldtäkt. Tingsrätten skrev då: "Eftersom det föreligger risk för XX (mannens namn reds. anm.) till följd av den psykiska störningen återfaller i brottslighet av allvarligt slag skall särskild utskrivningsprövning enligt lagen om rättspsykiatrisk vård äga rum vid vården". 

Han hade vid tidpunkten för våldtäkten hiv, vilket han var medveten om. Mannen har dömts till livstids utvisning då han släpps. Han ska enligt polisen vara född på 1980-talet men ser betydligt äldre ut. Han är 170 centimeter lång med smal kroppsbyggnad, han har en tatuering föreställande ett djur på ena armen och talar flera språk.

Rymde från vårdare

Enligt Sundsvalls tidning, som var först med att rapportera om rymningen, rymde mannen när han var i sällskap med en vårdare. Han hade inte bedömts som rymningsbenägen tidigare. Rättspsykiatrin vill inte gå in på omständigheterna kring rymningen.

– Vi håller på att utreda det. Men det var ett antal olyckliga omständigheter som gjorde att han kunde avvika från personalen när han var ute på frigång, säger Bengt Eriksson.

Rättspsykiatrin i Sundsvall har en teori om att mannen rymde på grund av att han skulle flyttas till en annan klinik, där han inte skulle få ha tillgång till elektronisk kommunikationsutrustning.

– Vår teori är att det var vad som fick honom att vilja rymma, säger Bengt Eriksson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.