Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norsk kvinna hittad död i frysbox i Värmland

Död kvinna hittad i frys i Värmland.
En kvinna har hittats död i en fastighet i västra Värmland – och ska ha varit försvunnen en ”längre tid”.
Foto: Josefin Wallin
En kvinna har hittats död i en fastighet i västra Värmland.

En kvinna har hittats död i en fastighet i västra Värmland – och ska ha varit försvunnen en ”längre tid”.

En man förvarade hennes kropp i en frys, enligt polisen.

Båda är norska medborgare, och mannen är nu anhållen misstänkt för mord och gravfridsbrott. 

Han nekar till brott. 

En granne till mannen berättar att han sett en kvinna i huset – för sex år sedan – och beskriver mannen som en ”enstöring”. 

– Alla hälsar när de kör förbi, förutom han, säger grannen till Dagbladet.

Det var i torsdags som polisen kom till adressen i Värmland.

En man ska ha erkänt ett mord när han vårdades på sjukhus, och polisen hittade likdelar från en kvinna i hans frysbox, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Det har funnits uppgifter om att mannen just nu vårdas på sjukhus men det är inget som hans advokat Stefan Liliebäck känner till. 

– Så mycket kan jag säga att jag var med honom på ett förhör i går och då var han inte på sjukhuset utan på polishuset i Karlstad. Om han blivit återtagen till sjukhus i dag vet jag inte, säger advokaten vid 17-tiden på lördagen. 

Hur mår din klient? 

– När jag träffade honom i går så tyckte jag att han mådde bra frånsett någon fysisk åkomma som inte alls har att göra med det här.  

I övrigt har advokaten belagts med yppandeförbud av åklagaren och får inte ens uttala sig om mannens inställning till brottsmisstankarna. 

Mannen förnekar dock brott, vilket har framkommit i Åklagarmyndighetens lägesuppdatering. 

En granne till mannen som Dagbladet har pratat med berättar att han uppfattat mannen som en ”enstöring”. 

– Detta är en fin och inkluderande miljö, men jag har aldrig lärt känna honom. Alla hälsar när de kör förbi, förutom han, säger grannen. 

När grannen flyttade till området för sex år sedan så kommer han ihåg att det fanns en kvinna i huset. 

– Jag är chockad. Jag trodde inte att något sådant här skulle kunna ske här, säger han till Dagbladet. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska kvinnan ha varit död i åtta år och mannen har tidigare dömts för våldtäkt i Norge, enligt uppgifter till VG.

Mannen och kvinnan var bekanta sedan tidigare, enligt polisen.

– Jag kan inte gå in på några detaljer hur vi fick till oss det. Vi fick till oss att en kvinna hittats avliden i en bostad i västra Värmland. Omständigheterna i samband med att vi får det till oss och på platsen gör att vi misstänker att det skett ett brott, säger Christina Hallin, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen.

Senare bekräftade polisen att kvinnan hittades i en frys i bostaden.

Oklart när kvinnan dog

Åklagarmyndigheten uppger att både mannen och kvinnan är norska medborgare, och att mannen förnekar brott. Mannen är misstänkt för mord, brott mot griftefrid och grovt gravfridsbrott. De misstänkta brotten har begåtts i Sverige och kommer därför utredas av svensk polis.

Brottsoffret är en kvinna som varit försvunnen i många år, enligt Aftonbladets uppgifter. De skriver att mannens gård hålls avspärrad under lördagen.

– Jag har sett honom med en kvinna, men det var många år sedan, säger en granne till tidningen.

Polisen skriver på sin hemsida att det finns ”uppgifter som gör gällande att kvinnan har varit försvunnen en längre tid”, men de vet ännu inte när brottet har skett. 

– Det är sådant som utredningen får visa, säger Christina Hallin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.