Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hittades i igensnöad bil - efter två månader

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Erik Åström

Långt in i skogen utanför Umeå hittades en bil helt igensnöad.

I bilen fanns en utmärglad man – som säger att han varit i bilen i över två månader och levt på snö.
– Det känns som vi har räddat ett liv, säger Erik Östman på räddningstjänsten, till Expressen.se.

En polisman var ledig och åkte skoter i det fina vintervädret på fredagen. Två kilometer från E4, mellan Umeå och Sävar, hittade han en bil.

Bilen var helt igensnöad med inga som helst spår utanför. Men när mannen gick fram för att kolla såg han att det var en människa i bilen.

– Han trodde inte att det var riktigt sant, säger Ebbe Nyberg, länsvakthavande befäl vid polisen i Västerbotten, till Expressen.se.

Den märkliga upptäckten, som Västerbottens-Kuriren var först med att skriva om, gjorde att det blev stort pådrag.

En patrull med skotrar skickades till platsen, en bandvagn och ambulanspersonal likaså.

"Legat där sedan december"

Mannen är 44 år och hemmahörande i Örebro, enligt polisen. Han uppgav själv att han varit i bilen i över två månader och Västerbottenspolisen tror på mannens historia.

– Han sa att han hade legat där sedan 19 december och aldrig varit ute ur bilen eller ätit sedan dess. Han var bara skinn och ben, alldeles svag, säger Ebbe Nyberg.

Mannen fördes till Norrlands universitetssjukhus i Umeå och vårdas där just nu. Enligt sjukhuset mår mannen efter omständigheterna bra.

Polisen tror att mannen överlevt genom att äta snö.

– Det är helt otroligt att han lever. Det är konstigt att han inte frusit ihjäl, det har ju varit 30 grader kallt här, men det blev väl kanske isolerat med all snö och så hade han en sovsäck, säger Ebbe Nyberg.

Mannen var inte efterlyst eller anmäld försvunnen.

Erik Östman på räddningstjänsten i Umeå körde bandvagnen fram till den igensnöade bilen.

– Bilen var helt översnöad, det vara bara tur att man upptäckte den. Mannen var medtagen och orkeslös, det känns som att vi har räddat ett liv, säger han till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.