Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hittade vikingaskatt - får 2,1 miljoner i hittelön

Världens största vikingaskatt hittades av en lantbrukare på Gotland. Nu får han 2,1 miljoner kronor i hittelön.
Julafton kom tidigt i år för den gotländske lantbrukaren Björn Engström.
För några år sedan hittade han en stor vikingaskatt. Nu får han sin belöning, nästan 2,1 miljoner kronor i hittelön.
1983 hittade Björn Engström och hans far några bronsföremål på sin åker i Spillings på nordöstra Gotland. Fynden anmäldes till länsmuseet som letade med metalldetektor, men inget mer hittades. Inte förrän 1998 vill säga. - Då hittade jag nya föremål, bland annat arabiska silvermynt, säger Björn Engström till TT. Återigen anmälde han det till länsmuseet. En ordentlig undersökning av åkern genomfördes och den här gången blev sökandet en fullträff. Världens största vikingaskatt I resterna av ett vikingahus hittades det är som är världens största kända vikingaskatt. Inte mindre än 65 kilo silver och 20 kilo brons grävdes upp. Skatten består bland annat av mynt, halsringar och bronssmycken. Statens historiska museer kommer att ha hand om skatten, men det har talats om att låna ut delar av den till Gotland. I veckan beslutade Riksantikvarieämbetet om hittelön till Björn Engström. Han får 2 091 672 kronor. - Det har aldrig betalats ut så mycket tidigare. Men det är ett unikt fynd, säger Sven Göthe, chef för Riksantikvarieämbetets kulturmiljöavdelning. Gotlands mest kända lantbrukare Björn Engström har inte kunnat smälta hittelönens storlek ännu. På lördagen var han utan tvekan Gotlands mest kända lantbrukare och medierna stod på kö hos honom. - Tidigare har man funderat på vad man ska göra med pengarna om det blev en stor summa. Men nu känner jag mig tom i huvudet. Även om pengarna inte betalas ut förrän nästa år är det klart att det blir nog någon extra julklapp till sambon och de tre barnen. Vetskapen om att ha hittat världens största vikingaskatt är stor känsla. - Det är fantastiskt. Jag är intresserad av vikingatiden och har en egen vikingabåt. TT: Ska du leta efter mer skatter nu? - Vad som gömmer sig i jorden vet man aldrig, men jag kommer att ha ögonen öppna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.