Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hittade sin kompis död

"SAKNAR SOFIE JÄTTEMYCKET." Hennes bästa vän tog sitt liv i väntan på en våldtäktsrättegång. "Sofie låg död på golvet", säger hon till Expressens reporter Kassem Hamadé. "Sofie tyckte att det var jobbigt att vittna och var bekymrad över rättegången som skulle hålla på i flera dagar" , säger hennes vän. Foto: Suvad Mrkonjic
De tillbringade hela måndagskvällen tillsammans. Sedan åkte Sofie och hennes bästa vän hem till Sofie i Jönköping och sov över. Klockan fem på morgonen vaknade vännen.
- Sofie låg död på golvet.
I går berättade Expressen om Sofie, som tog sitt liv bara timmar före rättegången mot mannen som misstänks ha våldtagit henne. Sofies familj vill att det som har hänt uppmärksammas. De har i flera år kämpat för att få hjälp av kommunen då Sofie mått psykiskt dåligt. Men mamma Lii upplever att ingen har lyssnat på henne.

Är en nyckelperson

När Sofie tagit sitt liv kom nästa smärtsamma besked: åklagaren lade ner åtalet mot den misstänkte våldtäktsmannen. Familjen nu är fast besluten att begära överprövning och vill att beslutet granskas av media.
En nyckelperson är Sofies bästa vän, som hela tiden varit beredd att vittna i en rättegång.
Nu väljer hon att berätta om Sofies sista timmar i livet. Tjejkompisarna skulle tillbringa fyra dagar tillsammans. På tisdagen skulle Sofie vittna i tingsrätten mot 42-åringen.

Var orolig för rättegången

- Vi gick ut på kvällen och hälsade på en vän. Vi satt och tittade på tv, pratade om killar, vänner och minnen tillsammans. Det var som vilken vanlig kväll som helst, säger vännen.
Strax efter klockan elva i måndags kväll ringde Sofie till sin mamma och bad henne att komma till kompisens lägenhet för att hämta dem.
Sofie berättade att hon var orolig för rättegången, hon ville inte möta den misstänkte 42-åringen i rätten.
- Hon tyckte att det var jobbigt att vittna och var bekymrad över att rättegången skulle hålla på i flera dagar.

Pratade om allt

Väl hemma hos Sofie gick vännerna och lade sig.
- Jag var jättetrött och somnade direkt. Jag vaknade klockan fem på morgonen för att gå på toaletten. Sofie låg på golvet död. Jag tror inte att det är sant. Jag försöker förtränga det, men det går inte. Jag saknar henne jättemycket, säger vännen.
Sofie och kompisen var förtrogna och pratade om allt.
- Sofie var en känslig person. Hon var bra på att dölja sina känslor när hon var ledsen. Men hon berättade för mig vad som hänt. Hon berättade att hon var rädd för honom.

Hon blev livrädd

- En gång när åkte buss och var på väg hem körde bussen förbi hans bostad. Hon blev livrädd och började gråta. Hon sa att han var aggressiv mot henne.
Bästa kompisen har träffat åklagare Erik Schreiber, och han vet att hon kan vittna om vad Sofie berättat. Ändå lade han ner åtalet, eftersom han menar att det behövs fler detaljer om våldtäkten. Vännen är upprörd:
- Han ska inte gå ostraffad. Sofie tog sitt liv för att hon kände sig rädd för att vittna. Hon ville inte medverka i rättegången, hon orkade inte. De drev henne till självmord.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!