Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hittad kropp var Tuula

Här i skogen utanför Gävle hittades kroppen som polisen misstänker kan vara försvunna Tuula Lavikkala. Foto: Roger Vikström och Privat

Det är nu bekräftat att det var Tuula Lavikkalas kropp som hittades i ett skogsområde utanför Gävle förra veckan.

– Det finns lagningar som är identiska, så det var inga som helst problem att identifiera. Det råder inga som helst tvivel om att det är Tuula Lavikkala, säger Irena Dawidson, rättsmedicinalverkets odontolog.

Polisen misstänker inget brott bakom hennes död.

Gåtorna kring Tuulas försvinnande

Efterlyst

Polisen arbetade under en period efter teorin att Tuula Lavikkala flytt utomlands. Hon efterlystes internationellt och en arresteringsorder uträttades.

Självmord

Tuulas anhöriga var övertygade om att hon begått självmord. Bland annat eftersom de hittat ett sönderrivet avskedsbrev i lägenheten.

Fallet med Tuula Lavikkala är löst. Det var kroppens "tandstatus" som fällde avgörandet.

Efter att kroppen hittades fördes den till rättsmedicinska avdelningen i Uppsala för identifiering. De skickade i sin tur tandröntgenbilder till Karolinska institutet som nu kan bekräfta att det är Tuula Lavikkala som hittats.

– Vi tar tandröntgenbilder från tandläkare och tandvårdsjournaler och så jämför vi dem med dem vi själv vi själva tar på offret, säger Irena Dawidson på institutionen för odontologi vid Karolinska institutet, som utför undersökningar för rättsmedicinalverket.

Hittades av skogsarbetare

Tuulas Lavikkalas anhöriga underrättades under dagen om att det är hon som hittats död.

Kroppen hittades i torsdags i förra veckan av en skogsröjarevid Älgsjön, söder om Gävle.

Polisen misstänkte tidigt att det kunde vara Tuula Lavikkala som försvann från sin bostad i november i fjol.

– Det känns som att det är hon, berättade Tuulas särbo tidigare för Expressen.

Anhöriga hittade brev

Tuula Lavikkala försvann måndagen den 12 november förra året. Hon arbetade då på Gävle kommun och misstänktes ha förskingrat 20 miljoner kronor, enligt polisutredningen.

Polisen arbetade under en period efter teorin att Tuula Lavikkala flytt utomlands. Hon efterlystes internationellt och en arresteringsorder uträttades.

Tuulas anhöriga har varit övertygade om att hon begått självmord, bland annat eftersom ett sönderrivet avskedsbrev hittades i lägenheten.

Fallet läggs ned

Åklagare Ulf Back har arbetat med förskingringsutredningen. Han berättar för Expressen.se att beskedet innebär att förundersökningen läggs ned.

– Jag fick höra det för 20 minuter sedan, säger han strax efter klockan 14 på tisdagen.

– Det är givetvis väldigt tragiskt att en person påträffats avliden. Men för vår del innebär det att fallet är avslutat. Vi kan inte driva ärendet vidare utan någon misstänkt, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!