Hitta svamp - med din gps

Publicerad
Uppdaterad
Gps är höstens hetaste trend bland svampplockarna.
Genom att lagra svampställena i din gps hittar du alltid tillbaka.
Och snart finns det många svampar att plocka - de älskar regn.
- En gps är rena rama guldgruvan, tänk att ha alla svampställen lagrade i den. Det är perfekt, säger Marie Jadner, svampexpert från Växjö.
- Nu kan man gå ut nästan var som helst i hela Sverige och titta på gräsmattor och hitta en liten svamp som heter nejlikbroskskivling, tipsar Klas Jaederfeldt.
Den växer i ringar i gräsmattor. Svamparna är små och bruna med ljusa glesa skivor på hattens undersida. Foten känns som ett ventilgummi när man klämmer på den.

Bara hatten

- Man äter bara hatten, den är jättegod att steka och lägga på en macka, men det är inte många som plockar nejlikbroskskivlingar, säger Klas Jaederfeldt.
Men de flesta förknippar nog ändå svampjakt med skogspromenader. Svampletande med doft av barr och mossa i näsan är bra för folkhälsan.

"Balsam för själen"

- Ofta är vardagen så stressig att svampplockning är som balsam för själen. Alla orostankar kring jobb och annat försvinner när vi får gå i skogen och fokusera på svampen, säger Marie Jadner.
Svampjakten blir desto roligare om man lär sig fler sorter - då ökar chansen att man får något med sig hem. Svampexperternas heta tips för den som vill gå vidare från kantarellen är soppar.
Michael Krikorev berättar hur du känner igen en sopp:
- De har rör på undersidan i stället för skivor. Undvik soppar med röda färger och bitter smak. Har soppen vita eller gula rör är chanserna stora att det är en god matsvamp, men kolla alltid i en bra svampbok för säkerhets skull!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag