Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hitta svamp - med din gps

Gps är höstens hetaste trend bland svampplockarna.
Genom att lagra svampställena i din gps hittar du alltid tillbaka.
Och snart finns det många svampar att plocka - de älskar regn.

FAKTA

Mer info
Läs mer om Svampens Dag och Sveriges Mykologiska Förening på www.svampar.se
Var finns svampen? Kolla in svamprapporterna på www.svampguiden.com

Boktips
Bästa matsvamparna  av Michael Krikorev.

Fira Svampens dag

Söndagen 7 september 2008 firar Sveriges Mykologiska Förening ”Svampens dag” genom att bjuda in till exkursioner och vandringar i svamprika marker, utställningar, tipspromenader eller svamprådgivning. En del restauranger har också svamptema denna dag.

- En gps är rena rama guldgruvan, tänk att ha alla svampställen lagrade i den. Det är perfekt, säger Marie Jadner, svampexpert från Växjö.
- Nu kan man gå ut nästan var som helst i hela Sverige och titta på gräsmattor och hitta en liten svamp som heter nejlikbroskskivling, tipsar Klas Jaederfeldt.
Den växer i ringar i gräsmattor. Svamparna är små och bruna med ljusa glesa skivor på hattens undersida. Foten känns som ett ventilgummi när man klämmer på den.

Bara hatten

- Man äter bara hatten, den är jättegod att steka och lägga på en macka, men det är inte många som plockar nejlikbroskskivlingar, säger Klas Jaederfeldt.
Men de flesta förknippar nog ändå svampjakt med skogspromenader. Svampletande med doft av barr och mossa i näsan är bra för folkhälsan.

"Balsam för själen"

- Ofta är vardagen så stressig att svampplockning är som balsam för själen. Alla orostankar kring jobb och annat försvinner när vi får gå i skogen och fokusera på svampen, säger Marie Jadner.
Svampjakten blir desto roligare om man lär sig fler sorter - då ökar chansen att man får något med sig hem. Svampexperternas heta tips för den som vill gå vidare från kantarellen är soppar.
Michael Krikorev berättar hur du känner igen en sopp:
- De har rör på undersidan i stället för skivor. Undvik soppar med röda färger och bitter smak. Har soppen vita eller gula rör är chanserna stora att det är en god matsvamp, men kolla alltid i en bra svampbok för säkerhets skull!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!