Många tusen resenärer har drabbats när luftrummet över Sverige stängts. I flygkaosets spår söker många i stället skjuts på Facebook och Twitter. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Många tusen resenärer har drabbats när luftrummet över Sverige stängts. I flygkaosets spår söker många i stället skjuts på Facebook och Twitter. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Hitta skjuts - med Facebook och Twitter

Publicerad
Uppdaterad
Är du strandad i flygkaoset och behöver skjuts? Eller kan du hjälpa andra att ta sig dit de ska?
Expressen.se samarbetar i helgen med "Skjutsgruppen" där du snabbt kan hitta samåkning på Facebook och Twitter.
- Till exempel finns just nu ett erbjudande om plats i bil från Berlin till Stockholm i en av trådarna, säger Mattias Jägerskog, gruppens grundare.

Här nedan visas de senaste inläggen från Twitter. Under rutan kan du läsa mer om gruppen och hur du hittar till den på Facebook.
Mattias Jägerskog startade "Skjutsgruppen" på Facebook 2007 och gruppen finns numera även på Twitter.
- Samåkning på nätet är inget nytt, men jag flyttade fenomenet till Facebook och Twitter. Man kan säga att det är en samåkningsrörelse inom sociala medier. Det som är positivt med Facebook att även om du inte känner en person som lägger upp en resa, så kanske du har en gemensam kompis med den här personen vilket gör att det känns tryggare, säger Mattias Jägerskog.

"Miljövänligt och billigt"

Sedan vulkanaskan skapade flygkaos har aktiviteten i gruppen varit extra stor.
- Det är många som är strandade i Europa och vi har precis startat en tråd som heter " Vulkanresor". Just nu ligger det till exempel ett erbjudande om samåkning i hyrbil från Berlin till Stockholm ute i tråden, säger Mattias Jägerskog som startade gruppen både av miljöskäl och sociala skäl.
- Det är både miljövänligt och billigt att samåka. Dessutom är det socialt, många som samåkt berättar att de lärt känna nya vänner på det sättet, säger han.


Vill du ha skjuts? Eller hjälpa andra?

Här ovan visas Twitter-flödet av inlägg taggade #skjutsgruppen. Behöver du skjuts eller har du möjlighet att hjälpa någon att ta sig fram? Twittra med taggen #skjutsgruppen

Du kan också hitta eller erbjuda skjuts på Facebook-gruppen Skjutsgruppen. Du kan också gå direkt till Skjutsgruppens tråd för vulkanresor här. [EXTERN]

Användarna är själva ansvariga för vad de skriver i Twitter-flödet, men om du ser olämpliga inlägg är vi glada om du uppmärksammar oss på detta. Mejla oss på expressen@expressen.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag