Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hitta rätt inför valet med Valkompassen – testa dig och hitta ditt parti

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
– Valkompassen kan vägleda till ett underbyggt beslut, säger statsvetaren Jenny Madestam.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Söndagen den 9 september går Sverige till val.

Men vet du vilket parti du ska rösta på?

Låt Expressens Valkompass hjälpa dig att hitta rätt.

Klicka här för att komma till Valkompassen!

Nästan var femte kvinna, 17,1 procent, och nästan var tionde man, 8,1 procent, är osäker på vad de ska rösta på i höstens val, enligt Expressen/Demoskop i mars. 

Som en del av Expressens storsatsning inför valet i september släpps under våren Valkompassen, som hjälper dig att hitta rätt bland partierna. 

– Expressen är ett av väldigt få medier som når en riktigt stor publik över hela landet. Det innebär ett extra viktigt uppdrag när det gäller att förse väljarna med saklig och relevant politisk journalistik, men också konkreta hjälpmedel och verktyg som Valkompassen. Vi har lagt ned mycket jobb med att göra Valkompassen enkel och pedagogisk. Till exempel så redogör statsvetaren Jenny Madestam för argumenten för och emot i anslutning till varje enskild fråga, säger Expressens politikchef Martin Ahlquist.

Valkompassen är snabb och enkel

Valkompassen är snabb och lätt att göra. Du får 26 frågor att svara på som bara tar några minuter att genomföra. 

Du får möjlighet att jämföra dina egna åsikter med partiernas och samt få vägledning inom valårets hetaste och viktigaste sakfrågor. Du får sedan ett resultat där du kan se hur väl dina svar stämmer överens med de olika partierna.

Valkompassen har tagits fram av Expressen i samarbete med nyhetsbyrån TT och riktar sig till dig som inte bestämt dig – eller som vill känna sig säkrare inför höstens val.

Expressen guidar dig inför riksdagsvalet

Här är det du och partiernas åsikter i sakfrågan som står i fokus – inte retoriken. Jenny Madestam, lektor vid Södertörns högskola och Expressens politiska expert, guidar genom testet genom att redogöra för argumenten för och emot.

– Med Valkompassen får väljarna både kunskaper om hur argumenten ser ut i viktiga politiska frågor, men också möjligheten att ta reda på hur den egna ståndpunkten förhåller sig till partiernas. Många väljare är osäkra på hur de ska rösta. Valkompassen kan vägleda till ett underbyggt beslut, säger Jenny Madestam.


Så fungerar Valkompassen

* Valkompassen är framtagen av nyhetsbyrån TT tillsammans med Christer Isaksson och Tommy Möller i samarbete med Expressen. Christer Isaksson är journalist och författare med politik som huvudintresse, Tommy Möller är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. De har lång erfarenhet av att arbeta med valkompasser och har gjort sådana sedan 2002 års val.

* Syftet med Valkompassen är att vara en hjälp för dig som väljare att hitta rätt bland partierna i riksdagsvalet. Den talar inte om hur du ska rösta men pekar ut åt vilket håll ditt intresse kan riktas.

* Valkompassen består av 26 frågor som du får svara på. Du får sedan ett resultat där du kan se hur väl dina svar stämmer överens med de olika partierna.

* Frågorna är partiavskiljande och för att komma fram till partiernas olika ställningstaganden har både deras program, deras agerande och uttalanden från deras främsta företrädare analyserats. Viktigt att tänka på är att Valkompassen bara är en hjälp på vägen – när man väljer parti att rösta på är det många saker som spelar in. Valkompassen ersätter alltså inte väljarnas eget ansvar att hitta rätt inför höstens val.

* Så håll utkik efter Expressens valkompass – den tar bara några minuter att göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.