1 Rota i byrålådorna "Prata med gamla fastrar och mostrar och farmödrar och kolla vad de har i sina byrålådor. De har kanske gamla fotografier - se till att de skriver namn på baksidan."
2 Skaffa en handbok "Det är bra att läsa en handbok eller läsa på Sveriges släktforskarförbunds hemsida Rötter (www.genealogi.se) innan man går vidare. Handböcker finns i bokhandeln, till exempel "Släktforska - steg för steg" eller min bok Släktforskning - vägen till din egen historia."
3 Läs kyrkböcker "Man kan gå till kyrkböckerna och samla ihop sina förfäder, steg för steg bakåt i tiden. Kyrkböckerna finns avfotograferade på mikrokort som man kan låna hem från biblioteket. Där finns Svarkatalogen med vars hjälp man kan beställa hem mikrokort från ett släktforskningscentrum i Ramsele. I en del kommuners bibliotek är det gratis, andra kommuner tar betalt för att beställa hem mikrokort."
4 Använd Internet "En tredjedel av materialet i kyrkböckerna finns på Internet om man skaffar sig ett abonnemang. Titta på www.genline.se. Där kan man knappa in församling, län och vilken bok man vill titta i så ser man ungefär likadana bilder som på mikrokortet. På hemsidan finns också en provförsamling så att man ser hur det går till. På Släktforskarförbundets hemsida Rötter finns en avdelning som heter Anbytarforum. Den innehåller ungefär 200 diskussionsinlägg per dag. Där kan man fråga efter en släkting och då kan någon annan kanske sitta inne med svaret."
5 Gå med i en förening "Det är bra att gå med i en av de 130 lokala släktforskarföreningar. Därifrån kan man få bra information."
6 Landsarkivet "Pastorsexpeditionerna norr om Mälaren behöver man inte bry sig om. De har inte några kyrkböcker kvar, de har flyttats till landsarkiven. Där finns kyrkböcker, bouppteckningar, domböcker, kronofogdens papper, material från länsstyrelser och kriminalvården. Där kan man titta på fängelserullar och papper från gamla dårhus."