Innan Hitler kom till makten i Tyskland försökte han sig på en misslyckad karriär som konstnär.
Innan Hitler kom till makten i Tyskland försökte han sig på en misslyckad karriär som konstnär.

Hitlertavlan såld för
1,2 miljoner kronor

Publicerad

Den här tavlan - målad av Adolf Hitler - såldes på lördagen för 1,2 miljoner kronor på auktion.

Bud kom från fyra olika kontinenter och tavlan blev tillslut mer än dubbelt så dyr än man hade trott, skriver AP.

Budkriget blev hårt på lördagen när auktionshuset Weider i Nürnberg sålde en tavla som Nazitysklands diktator Adolf Hitler målade för 100 år sedan.

Bud kom in från hela världen enligt auktionshusets chef Kathrin Weidler.

Tillslut betalade en anonym köpare från Mellanöstern 1,2 miljoner kronor för tavlan som föreställer Münchens gamla stadshus.

Tavlan såldes av två äldre systrar vars farfar köpt den 1916.

"Verk av führern"

Innan Hitler kom till makten i Tyskland försökte han sig på en misslyckad karriär som konstnär.

Runt 2 000 Hitlertavlor finns och de säljs någorlunda regelbundet på auktion.

Det som gör denna tavla lite speciell är att det dessutom tillkom ett brev från Hitlers adjutant Albert Bormann.

Ägaren av tavlan skickade ett brev till Bormann tillsammans med en bild på tavlan då Hitler kommit till makten för att undersöka dess äkthet. I svaret står det att tavlan är "ett av führerns verk".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag