Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hitlers favorit Skorzeny dödade åt Israel

"Europas farligaste man". Den mytomsusade SS-översten Otto Skorzeny kallades "Europas farligaste man" – och hyllas än i dag av nynazister.
Foto: Wikimedia Commons
Nazitysklands diktator Adolf Hitler.
Foto: Roger Viollet / ROGER VIOLLET/GETTY IMAGES ROGER VIOLLET

■ Han var Hitlers favorit som skickades ut på de svåraste kommandouppdragen.

■ Den mytomsusade SS-översten Otto Skorzeny kallades "Europas farligaste man" - och hyllas än i dag av nynazister.

■ Nu avslöjas att han efter andra världskriget i hemlighet utfört mord på uppdrag av israeliska Mossad.

Den 11 september 1962 försvinner den tyske raketforskaren Heinz Krug spårlöst. Han är en viktig kugge i Adolf Hitlers hemliga raketprogram under andra världskriget. Och han spelar vid tiden för försvinnandet en central roll i uppbyggnaden av Egyptens raketprojekt, det domedagsvapen som den egyptiske ledaren Gamal Abdel Nasser hoppas ska krossa Israel.

För Krug är kampen mot den judiska staten en naturlig fortsättning på hans verksamhet i den nazistiska krigsapparaten mindre än 20 år tidigare - och dessutom en god affär för honom.

Nu, mer än ett halvsekel senare, avslöjas att Krug mördades i en skog utanför München av en gammal nazistisk vapenbroder. Som dessutom utplånade spåren av den döda kroppen med syra.

Gärningsmannen - tillsammans med andra - var ingen mindre än Otto Skorzeny, ryktbar tysk kommandosoldat som Hitler valde ut för specialuppdrag. Men den här gången fick han uppdraget av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, som ville slå ut de tyska raketforskarnas verksamhet i Egypten.

Här är Skorzeny tillsammans med Mussolini.
Foto: Wikimedia Commons

– Det är tidigare känt att Mossad rekryterade Skorzeny 1962 för att skaffa information om de tyska forskarna i Egypten. Det nya är omfattningen av hans medverkan och att han deltog i en avrättning. Och att han postade brevbomber till forskare, säger den israeliske journalisten och författaren Yossi Melman.

– Det var ett stort gräl, en moralisk kontrovers, inom Mossad om rekryteringen. Det var utan motstycke att Mossad anlitade en nazist. Men de behövde någon som förde dem till vetenskapsmännen, de var fokuserade på det målet, säger han.

Yossi Melman och hans amerikanska kollega Dan Raviv publicerade nyligen de sensationella uppgifterna om Skorzeny i den israeliska tidningen Haaretz och den amerikansk-judiska tidskriften Forward. De båda journalisterna har under många år rapporterat och skrivit böcker om underrättelseverksamhet i Israel och Mellanöstern - och har väl upparbetade kontakter i den branschen. Deras nya uppgifter om Skorzeny betraktas därför som mycket trovärdiga.


Otto Skorzeny blir en legend redan som ung officer i Nazityskland under andra världskriget. Hans djärva kommandoräder väcker motvillig beundran också hos fienden; den amerikanska och den brittiska underrättelsetjänsten uppges ha kallat honom "Europas farligaste man". En beteckning som också används av medierna på båda sidor. Liksom "ärransiktet" eftersom han likt många tyska och österrikiska studenter är ärrad av dueller i ungdomen.

Skorzenys främsta bedrift är fritagningen - med glidflygplan - i september 1943 av Benito Mussolini, Italiens störtade diktator som sitter fången på en bergstopp.

Det sker på direkt uppdrag av Adolf Hitler som belönar Skorzeny för den framgångsrika räden med riddarkorset av järnkorset, Tysklands högsta militära utmärkelse. Skorzeny berättar i sina memoarer om mötet med Mussolini; deras första samtal har blivit berömt:

– Duce, führern har skickat mig. Ni är fri, säger den nazistiske kommandoofficeren.

– Jag visste att min vän Adolf Hitler inte skulle lämna mig i sticket, svarar den italienske fascistledaren.

Efter attentatet mot Hitler den 20 juli 1944 är Skorzeny obrottsligt lojal mot ledaren.

Otto Skorzeny.
Foto: Wikimedia Commons

Han hjälper till att slå ned upprorsförsöket och Hitlers förtroende för honom vet därefter inga gränser.

Nästa stora uppdrag kommer på hösten samma år. Ungern, Nazitysklands allierade, börjar närma sig Sovjet. Det skulle vara ett svårt slag för Hitler om ungrarna byter sida i kriget. Han skickar Skorzeny till Budapest för att stoppa de ungerska planerna.

Den 15 oktober 1944 kidnappar Skorzeny och hans män den ungerske politikern Mikló Horthy, som är en av de ledande prosovjetiska krafterna och son till den ungerske statschefen med samma namn. Kommandosoldaterna stormar hans lägenhet och rullar in honom i en matta för vidare transport till Tyskland. De intar också den äldre Horthys residens och för också denne till Tyskland. Med både far och son Horthy oskadliggjorda tar den fascistiska pilkorsrörelsen makten i Ungern, som därmed fortsätter på Tysklands sida till krigsslutet.

Under tyskarnas sista stora militära kraftansträngning, Ardenneroffensiven runt årsskiftet 1944-1945, leder Skorzeny en liten kommandostyrka som sprider förvirring och panik bakom de allierades linjer.

De uppträder i amerikanska uniformer och kör amerikanska jeepar - och vållar till en början de allierade befälhavarna stora bekymmer.


Efter krigsslutet överlämnar Skorzeny sig till segrarmakterna. Han frikänns i en krigsförbrytarrättegång och lyckas sedan fly från ett fångläger.

Skorzeny är under efterkrigstiden djupt involverad i nazistiska och fascistiska nätverk. Han hjälper nazistiska krigsförbrytare att fly till Sydamerika. Han är säkerhetsrådgivare till Argentinas ledare Juan Peron, han umgås med gamla nazister som Adolf Eichmann och Josef Mengele i Sydamerika. Han bor i Spanien under den fascistiske diktatorn Francos beskydd. Han är tillsammans med andra nazistiska krigsveteraner säkerhetsrådgivare i Egypten som kämpar mot den nybildade judiska staten Israel.

Och han blir en kultfigur för nynazistiska grupper över hela världen.

Samtidigt rekryteras han i största hemlighet av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som 1962 fokuserar på Egyptens nya tyskledda raketprogram. Med påtryckningar och hotelser försöker Mossad tvinga bort de tyska raketexperterna från Egypten. Befinner de sig i Tyskland får de hotfulla telefonsamtal, är de i Egypten får de brevbomber.

Den tyske forskaren Heinz Krug pendlar mellan München och Kairo. Han vänder sig till Otto Skorzeny i Spanien för att få hjälp med säkerheten, skriver journalisterna Melman och Raviv. Krug vet naturligtvis inte att den legendariske SS-officeren arbetar för Mossad. De avtalar möte och kör norrut från München i Krugs vita Mercedes.

Efter dem kör en bil med tre personer i, Skorzeny förklarar att de är livvakter. Men de är tre Mossad-agenter under ledning av Yitzhak Shamir, en framtida premiärminister i Israel. De båda bilarna stannar i ett skogsparti - där Krug skjuts ihjäl.

– Att Skorzeny skulle vara inblandad i mord med Mossad som uppdragsgivare gör att man höjer på ögonbrynen. Det finns många grundlösa spekulationer om Skorzeny genom åren. Många av dem underblåste han själv, säger Niclas Sennerteg, journalist och författare som häromåret gav ut boken "Hakkorset och halvmånen: nazister i Mellanöstern".

Niclas Sennerteg, journalist och författare.
Foto: - - / PRESSBILD

– Trovärdigheten i de nya uppgifterna stärks av att de som presenterar nyheten har så stor erfarenhet av att bevaka underrättelsefrågor i Israel. Det är ett berättigat krav att Mossad öppnar sitt arkiv i den här frågan, säger han.

Niclas Sennerteg beskriver kampanjen mot de tyska forskarna i Egypten som "ett smutsigt krig". Han säger att Mellanöstern var det näst största flyktmålet efter Sydamerika för gamla nazister.

– Nazisterna kunde gömma sig och leva skyddat i Syrien och Egypten. Där fanns gott om jobb och möjlighet att tjäna pengar som militära och säkerhetsrådgivare. Vissa såg det som en möjlighet att fortsätta kampen mot den judiska fienden, alltså Israel, säger han.

Mossads ansträngningar ger resultat. Efter några år försvinner tyskarna från Egypten och raketprogrammet läggs ned. Men de flesta bedömare är med facit i hand eniga om att raketerna aldrig har utgjort någon egentlig fara för Israel. Det gick inte att utveckla högteknologi i Egypten i början av 1960-talet.

Men i Israel ser man vid den tiden de egyptiska raketerna som ett existentiellt hot, även om det också finns andra bedömningar. Det är bakgrunden till att man vänder sig till en övertygad nazist som Skorzeny, född i Wien 1908 och medlem av nazistpartiet sedan ungdomen.

– Jag ser inget moraliskt problem. Israel var ett land som kämpade för sin existens. Ibland måste man använda avskyvärda människor och metoder, säger den kände nazistjägaren Efraim Zuroff, chef för Simon Wiesenthalcentrets avdelning i Jerusalem.

– Skorzeny var inte direkt kopplad till Förintelsen. Han var en krigsförbrytare men han hade inte fullt av judiskt blod på sina händer. Det gjorde det enklare för Mossad att rekrytera honom.

– Skorzeny är idol för nynazister. Den här nya informationen kanske dämpar deras entusiasm för honom, säger han.


Den erfarne underrättelsejournalisten Yossi Melman anser däremot att det finns ett moraliskt dilemma.

– Jag tycker att moral har sin plats i underrättelseverksamhet. Mossad hade inte behövt inte rekrytera Skorzeny, man kunde ha löst problemet på annat sätt. Särskilt som raketerna aldrig var något hot, säger han.

Varför gick då Otto Skorzeny, en högprofilerad nazist hela sitt liv, över till "andra sidan". Enligt Melman kände han liksom många andra gamla nazister marken bränna under fötterna. Det var strax efter dödsdomen mot Adolf Eichmann, som Mossad hade kidnappat i Argentina. Skorzeny och andra trodde att de stod på tur.

Melman och Raviv skriver att Skorzeny krävde att Mossad skulle se till att nazistjägaren Simon Wiesenthal i Wien tog bort hans namn från listan över efterspanade krigsförbrytare. Wiesenthal vägrade - så Mossad producerade ett förfalskat brev i vilket Wiesenthal "bekräftade" att han strukit Skorzeny från sin lista.

Otto Skorzeny lever resten av sitt liv i Spanien där han 67 år gammal dör av cancer 1975. Det ordnas två begravningsceremonier, en i Madrid och en i Wien. Gamla SS-veteraner deltar båda gångerna, de gör Hitlerhälsning och sjunger nazistiska sånger - utan att veta att deras gamle vapenbroder också var israelisk agent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.